GEZOND THUISWERKEN

Balans vinden in deze tijd? Maak gebruik van coaching van de HvA Academie!

De coaches van de HvA Academie kregen de afgelopen weken vragen als: ‘Hoe ga ik om met verwachtingen over het verzorgen en uitvoeren van onderwijs en onderzoek op afstand?’, ‘Hoe vind ik mijzelf als docent opnieuw uit?’ en ‘Hoe vind ik een vorm met collega’s in mijn team zodat iedereen zich betrokken blijft voelen?’, Voor iedere medewerker van de HvA is het in deze tijd dus zoeken naar een nieuwe balans. Wellicht kan een gesprek, met een coach die de HvA goed kent, je helpen om hier een weg in te vinden. Wil jij gebruik maken van een 45 minuten digitaal coachgesprek? Kijk HIER voor meer informatie of stuur een e-mail naar academie@hva.nl. Mocht er geen plek voor je zijn, vraag dan bij jouw HR-adviseur wat mogelijkheden zijn buiten de HvA.

Thuiswerken met kinderen. Hoe doe je dat?

Thuiswerken met kinderen is niet altijd makkelijk. Mocht je gebruik wilen maken van kinderopvang: alle functies binnen het onderwijs worden aangemerkt als cruciale functies. Vraag de werkgeversverklaring aan bij de HR-adviseur. Naast de mogelijkheid om jouw kind op te laten vangen is het ook mogelijk om kort buitengewoon verlof op te nemen of DI-uren of vakantiedagen in te zetten. Dit is maatwerk per persoon. Ga in overleg met jouw leidinggevende en vraag naar de mogelijkheden bij jouw HR-adviseur.

Boksen in je woonkamer

Onze vaste bokstrainer Marc Gefferie geeft elke maandag en vrijdag online boksles tussen 19.00 en 20.00 uur. Zeynep Katanalp, HR adviseur bij FMR probeerde het uit.

“Na het bericht over het sluiten van de sportscholen moest ik zoeken naar een manier om in beweging te blijven. Normaal sport ik zo’n 3-4x in de week, waaronder crossfit en kickboksen. Mijn collega tipte mij op de online bokslessen. De les is gericht op cardio en lekker in beweging blijven, precies wat we nu nodig hebben. Zo voelt het toch als een soort groepsles (ook al is alleen de trainer op beeld te zien). Je hebt geen boks-ervaring nodig, iedereen kan lekker meedoen! “

Ook meedoen? 'Sport voor medewerkers’ organiseert online boks- en yogalessen. Voor deze lessen stuur je een e-mail naar HvA-sportcoördinator Roland Wessel via r.wessel@hva.nl. Hij stuurt je de inloggegevens en/of link.

Productief thuiswerken

In deze tijd wordt er veel van je gevraagd: thuiswerken en daar een nieuwe structuur in vinden, je weg zoeken in de digitale wereld, het verdelen van tijd tussen werk en privé, aandacht en zorg voor naasten en wellicht ook nog wat aandacht aan jezelf. De website thuiswerken is aangevuld met mentale en fysieke vitaliteit en zorg voor elkaar. Op deze pagina vind je verschillende vormen van ondersteuning die je als medewerker van de HvA kunt gebruiken.

Filmpje ter inspiratie!

Ziekmelden en thuiswerken

Als je je werk door ziekte niet meer kan uitvoeren, dan meld je je op de gebruikelijke manier ziek (telefonisch bij je leidinggevende en vervolgens in DSPM).

Mocht je nog wel gedeeltelijk kunnen werken, neem dan contact op met je leidinggevende en bespreek wat je nog wel of niet kan.

Je hoeft je niet ziek te melden als je waarschijnlijk besmet bent, maar niet ziek bent. Of als je (corona) klachten hebt, maar deze je niet belemmeren om je werk uit te voeren.

Corona

Heb je corona of heb je vermoedens dat je corona hebt (en wordt dit bevestigd door de huisarts)? Neem contact op met je leidinggevende en bespreek wat je nog wel of niet kan. Het coronavirus heeft een zeer wisselend beloop, van zeer milde klachten tot en met ernstige klachten met complicaties. Elke casus van een medewerker met corona zal op maat bekeken moeten worden. Of je nog (gedeeltelijk) aan het werk kan, is dus afhankelijk van jouw klachten.

De bedrijfsarts

Ben je ziek en word je uitgenodigd voor een spreekuur? Sinds 13 maart worden alle spreekuren, Sociaal Medische Overleggen (SMO’s) en andere overleggen telefonisch gedaan. Medewerkers die afspraken hebben staan bij de Arbodienst zijn hierover door de administratie al geïnformeerd. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met jouw HR-adviseur of met de verzuimcoördinator (Brenda Rijkhoff)

Gezond thuiswerken

Hoe richt je je werkplek thuis het beste in, ook als je over beperkte middelen beschikt? In het document Gezond thuiswerken vind je richtlijnen voor een goede werkplek thuis. Hierin kun je lezen over hoe om te gaan met daglicht, hoe je je stoel kunt verhogen, het inzetten van extra tools (plaats jouw laptop op een stapel boeken bv), zithouding en dergelijke. Probeer de tips en adviezen zo goed mogelijk op te volgen.

Aanschaf thuiswerkapparatuur

Mocht je apparatuur nodig hebben dan kun je dit aanvragen bij jouw leidinggevende. Je krijgt dan via de leidinggevende een bruikleenovereenkomst toegestuurd. In de overeenkomst zijn de aan te schaffen materialen opgenomen. Het gaat om de aanschaf van een muis, toetsenbord, bureaustoel, dockingstation, monitor of een headset. Je hoeft zelf niet op zoek naar geschikt materiaal. Dat is al voor je uitgezocht. De bruikleenovereenkomst vul je gezamenlijk met jouw leidinggevende in (het personeelsnummer kun je vinden op jouw medewerkerskaart). Vervolgens zijn er twee routes: 1. Voor de aanvraag van muizen en toetsenborden: stuur jouw bruikleenformulier naar onderwijsbureau-fmr@hva.nl. Zij dragen zorg voor de inkoop van het door jou aangevraagde materiaal en voor het verzenden naar jouw huisadres. 2. Wanneer je meer wilt bestellen dan alleen een muis en/of toetsenbord: stuur het ingevulde bruikleenformulier naar één van de arbo-coördinatoren van de faculteit: Nick Koster (n.koster@hva.nl) of Sjoerd Post (s.post2@hva.nl). Zij nemen dan contact met je op om het formulier door te nemen.

Yogales vanuit je stoel

Hetty Norder werkt vier dagen per week bij leiding en staf FMR en daarnaast is zij ook yogadocent. Speciaal voor de faculteit heeft ze een yogales samengesteld die je zelfs vanuit je stoel kan doen. Samen fit en ontspannen thuiswerken!

Instellen thuiswerkplek

Als je het fijn vindt kun je de arbo-coördinatoren ook benaderen voor een werkplekadvies. Zij denken met je mee hoe jouw werkplek het beste in te richten is. Daarna vul je de bruikleenovereenkomst in en stuur je die, na ondertekening door jouw leidinggevende (in plaats van ondertekening is de toevoeging van een bevestigingsmail van je leidinggevende ook voldoende), naar Nick of Sjoerd toe. Zij dragen zorg dat het door jouw aangevraagde materiaal bij jou thuis wordt bezorgd.

Webinar van lectoraat HRM over docententeams

Vorige week kwam het rapport 'Samen sterk of nog meer werk - onderwijsteams in het hbo' uit - een praktisch rapport over het werken in teams dat de onderzoeksgroep Teamprofessionalisering schreef in opdracht van het hbo-opleidingsfonds Zestor.

Terwijl het rapport uitkwam, vonden we ons in Nederland en ook in teams opeens in een andere werkelijkheid. We werken thuis en waarschijnlijk blijft dat nog even zo? Dat roept vragen op: hoe werk je goed samen met je team op afstand? Wat moet je dan vooral doen en wat misschien wel laten?Op deze en andere vragen gaan we 17 april van 9.00 - 10.30 uur in tijdens het gratis webinar 'Teamwerk in tijden van Corona'. De onderzoeksgroep Teamprofessionalisering van de Hogeschool van Amsterdam organiseert dit webinar samen met Karin Derksen. Samen met de deelnemers gaat de onderzoeksgroep op zoek naar best practices voor docententeams. Het webinar is inmiddels vol, maar het webinar wordt opgenomen zodat je het terug kunnen kijken. Deze link wordt gedeeld in de eerst volgende nieuwsbrief.