Nieuws & Tips

Nieuw in onderzoek


HvA Research Database

Gemak in onderwijs


Cursus Zoeklicht in Brightspace

Impact van onderzoek


Workshop Altmetrics

ID voor onderzoekers


ORCID- registratie

Toegang tot zeer grote databanken


Scopus en Web of Science

HvA Research Database

Een nieuw openbaar platform waar het onderzoek en de onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam te vinden zijn.

Ben je een onderzoeker? Zorg er dan voor dat de beschikbare informatie over jou en je onderzoek in Pure volledig en up-to-date is. Dat vergroot je zichtbaarheid en netwerkmogelijkheden in de database.

Cursussen Zoeklicht in Brightspace

Vanaf 1 februari jl. zijn de Bibliotheek-cursussen genaamd Zoeklicht niet langer op een apart platform te vinden, maar gewoon in de digitale leeromgeving Brightspace. Docenten kunnen studenten nu verwijzen naar de cursus Zoeklicht in Brightspace, waar zij zich – na inloggen met hun HvA-ID – kunnen inschrijven voor de gewenste module van Zoeklicht. Vanaf dat moment staat Zoeklicht in de persoonlijke Brightspace-omgeving van de student.

Workshop Altmetrics Explorer

Ontdek de impact van je publicaties met Altmetric Explorer, een online tool waarmee je de maatschappelijke en wetenschappelijke invloed van je onderzoek kunt volgen.

De online workshop is 30 maart 2021.

Heb jij al een ORCID?

ORCID staat voor Open Researcher and Contributor iD en is een uniek persoonsgebonden identificatienummer om onderzoekers wereldwijd te onderscheiden. Steeds meer uitgevers en financieringsorganisaties vragen ORCID's tijdens het indienen van manuscripten en subsidies. ORCID wordt bovendien ondersteund door duizenden instellingen, uitgevers en andere organisaties die betrokken zijn bij de onderzoekswereld. Het is een belangrijk onderdeel van de wereldwijde onderzoeksinfrastructuur geworden.

Toegang tot vele databanken

Op zoek naar literatuur? Dat kan via de catalogus van de Bibliotheek, maar vergeet ook de databanken niet! Per 1 januari jl. zijn daar zelfs de enorme Scopus en Web of Sciences aan toegevoegd.

  • Scopus is een databank van Elsevier en bevat 75 miljoen titelbeschrijvingen van artikelen uit met name de beta-wetenschappen. Behalve abstracts biedt de databank links naar open access-artikelen én links naar artikelen die full tekst in de HvA-collectie te vinden zijn!
  • Web of Science is een vergelijkbare databank die toegang biedt tot abstracts, vermelding van citaties én open access-artikelen. De focus ligt echter meer op artikelen uit de humaniora. In totaal vind je ruim 170 miljoen records in Web of Sciences.

De Bibliotheek biedt Scopus en Web of Science een jaar aan. Eind 2021 wordt het gebruik geëvalueerd en besloten of de licentie wordt verlengd.