GELOOFSOVERTUIGING

ISLAM

door Safiye Erdogan, Ashmien Khedoe, Dilek Cinar en Burcu Topuz

Tijdens de minor zingeving en samenleving zijn wij een route aan het bewandelen die ervoor zorgt dat wij niet alleen de focus leggen op ons zelf en onze eigen zingeving maar ook die van een ander. Het doel van dit boek is de zingeving van andere moslims te beschrijven. Wij focussen ons vooral op de onderwerpen als: het gebed, zelfvertrouwen, liefde, discriminatie, zingeving en identiteit.

Ik ben Esila. Ik ben 9 jaar en ik kom uit Nederland. Papa en mama komen uit Turkije. Ik geloof in islam en Allah. Ik geloof in Mohammed. "Als ik bid dan voel ik dat ik contact heb met Allah.” Het is belangrijk dat je de Koran leest en dat je bidt. Ik bid weleens in de moskee. Als ik bid dan voel ik dat ik contact heb met Allah. Het contact voelt leuk. Dan voel ik me veilig. Als ik bid dan vertel ik mijn wensen tegen Allah. Mijn wensen zijn veel cadeaus krijgen en dat ik in de hemel kom. En dat ik voor altijd met mijn familie blijf. Dat is belangrijk voor mij. Als ik mij niet goed voel dan ga ik soms bidden. Als ik boos of verdrietig ben dan doe ik dat. Dan voel ik mij niet meer boos of verdrietig want dan houd ik contact met Allah en dan helpt Allah mij.

“Ik vind Allah lief.” Als ik aan islam denk, denk ik aan God, Koran en bidden. Ik ben blij dat ik moslim ben. Ik vind dat leuk. Ik vind Allah lief. Ik denk dat Allah mij ook lief vindt, omdat ik naar de moskee ga en soera’s leer. Ik ben soms wel een beetje stout. Als ik stout ben dan heb ik ook spijt. Ik zeg dat ook tegen Allah. Ik zeg dan Bismillahirrahmanirrahim en Allah vergeef mij alsjeblieft. Als ik stout ben dan denk ik dat Allah mij nog wel lief vindt, want als ik heel veel stoute dingen doe dan is Allah wel boos op mij, maar als ik per ongeluk iets stout doe en ik heb spijt, dan is Allah niet boos op mij want dan voelt Allah wel dat je spijt hebt

Ik ben E., 17 jaar oud, van Turkse komaf en ik zit in mijn laatste jaar op het mbo-college ROC in Amsterdam zuidoost, hier volg ik een juridische opleiding.

In mijn dagelijks leven lees ik best veel, voornamelijk over de islam. Verder werk ik bij de Albert Heijn. Ik ben in een islamitisch gezin opgevoed en heb dit ook vanaf kleins af aan meegekregen. Ik kan mij zelf nog geen praktiserende moslim noemen. Veel dingen doe ik nog niet, bijvoorbeeld echt dagelijks vijf keer per dag bidden. Dat is een beetje wie ik ben.

“Maar omdat ik weet dat Allah toch alles ziet en alles weet, kan ik toch met hem in gesprek.” Als ik heel gelukkig ben, bedank ik Allah voor zijn zegeningen. Maar ook als ik examens heb vraag ik om hulp of als ik mij niet goed voel ga ik met hem in gesprek. Ik voel me altijd goed na het gebed, voel ik mij vrijer en heel licht. Tijdens het gebed zie je je fouten voor je, dus de dingen die je doet wat eigenlijk niet zijn oorspronkelijke wil is. Een soort van zelfreflectie dus meer van dit moet ik niet meer doen. Ook al word je gediscrimineerd geef niet op, ga nog steeds voor de dingen die jij voor ogen hebt. Hoe je het draait of keert, wij wonen niet in een islamitisch land. Bepaalde dingen zijn inderdaad anders hier en er gebeuren helaas dingen. Het zijn dingen die in principe niet moeten kunnen maar het gebeurt jammer genoeg toch wel. Mijn advies naar mensen die gediscrimineerd zijn of zich nog steeds zo voelen, praat erover. Praten met je.

Ik ben een moeder van 4 kinderen, ik ben 60 jaar en ik ben woonachtig in Zaandam. “Zonder mijn profeet gezien te hebben, ben ik een moslim zijn.” Zo omschrijf ik de islam. Ik ben opgegroeid als moslim. Als kind had ik geen optie om in iets anders te geloven dan Allah, omdat ik zo werd opgevoed. Ik denk ook niet dat ik wat anders zou kiezen, al had ik de keus.

“Waar ik ook aan begin, Allah is altijd met mij.” Ik geloof dat ik nog heel veel te leren heb over de islam en Allah. Het leren van nieuwe dingen binnen de islam geeft mij voldoening en veel meer zin in het leven dat wat dan ook.

Betoog

Tijdens het afnemen van de interviews bleek dat liefde voor en binnen het geloof sterker wordt, wanneer je je meer richt aan Allah en de islam in het geheel.

De mensen die we hebben geïnterviewd geven aan dat ze het geloof hebben meegekregen tijdens hun opvoeding, waardoor het een deel uitmaakt van hun identiteit. Ook kunnen we teruglezen dat het bidden voor Allah een reden en zin geeft om te leven en hoe belangrijk dat nou is.

We willen de lezers een kijkje geven van verschillende levensvisies. Waardoor we een soort evaluatie zien van het bewust zijn over het geloof.