Een veelgehoorde mening is dat geld gelukkig maakt, we zijn immers allemaal bezig met het verkrijgen van zoveel mogelijk geld. De ‘hedonistische trendmolen’ is een theorie die in de jaren 70 ontstaan is, het stelt dat we allemaal een basisniveau van geluk hebben dat onveranderlijk is, wat er ook gebeurt (Vereycken, 2015). Stel je koopt iets nieuws, dan zal je extra goed voelen, maar deze emoties zijn slechts tijdelijk. Als snel ga je weer terug naar hetzelfde basisniveau als voorheen. Het bezit en het gebruik van goederen wordt door veel mensen beschouwd als de kortste route naar individueel geluk (Radboud University Nijmegen, 2020).

OLIVIER (OLLIE) ITALIANER

"Iets wat ik heel belangrijk vind in het leven waar je geen geld voor nodig hebt is zuurstof, dat komt uit de bomen. En dat is heel belangrijk want anders kunnen we niet leven."

Zekerheid: 'Als papa en mama geen eten meer voor mij zouden kunnen kopen dan zou ik van mijn eigen geld eten kopen. Ik heb een paar euro dus daar kan ik een paar dingen mee kopen. Maar niet zulke gezonde dingen want zoete dingen zijn goedkoper. En dat vind ik ook heel lekker, bijvoorbeeld snoepjes en Cassis, Cola en Fanta. Dus als papa en mama geen eten meer zouden kunnen kopen zou ik dat niet zo leuk vinden maar ik kan wel alsnog naar mijn vrienden om daar te eten en spelen.'

'Om eerlijk te zijn houd ik wel echt van dure merken zoals Dior en Louis Vuitton. Ik draag altijd al merkkleding maar ik vind het oprecht ook mooi. Ik vind dat het wel wat meer aanzien geeft, maar naar mijn gevoel kan ik ook zonder. Ik denk als ik het niet breed zou hebben, ik mijn laatste geld niet zou uitgeven aan dure dingen. Ik denk dat ik dan wel gewoon mijn prioriteiten zou kennen.'

NINA ADAMO

“Misschien dat je wel gelukkiger kan zijn als je meer geld hebt, omdat je dromen en wensen makkelijk vervuld kunnen worden. Maar grotendeels vind je geluk in jezelf en de mensen om je heen.”

WART BAGHDASARIAN

"Al met al gaat het erom dat je anderen om je heen kan inspireren; dat je ergens kan komen als je er maar hard voor werkt!"

En als ik in de bijstand zou zitten zou ik niet even gelukkig zijn. Maar als je naar de basis van familie en vrienden kijkt wel. Alleen de extra dingen die je wilt doen zoals elk jaar een paar keer op reis en nieuwe ervaringen creëren, wordt dan wel wat moeilijker. Maar zou mij dit dan minder gelukkig maken? Nee ik denk het niet zozeer, maar dit zijn wel de dingen waar ik van geniet, dus dit maakt het lastiger maar niet minder gelukkig.

'Geluk kan je niet kopen en niet bereiken. Geluk is eigenlijk wat er binnenin je zit, wat in je hart zit. Je voelt het van binnen en het geeft je geluksgevoel, maar of je gelukkig bent, dat is moeilijk te bepalen. Er zijn mensen die alles hebben en toch ongelukkig zijn omdat ze gewoon niet gelukkig kunnen worden. Het zit dan niet in hun systeem.'

INEKE VAN DER MAAN

“Ik ben zo geschapen. Ik ben zo gecomponeerd als muziek en die kan heel wreed en naar klinken, maar die komt altijd weer naar boven met bepaalde mooie toon”.

CONCLUSIE

Het hebben van voldoende geld creëert een zekere mate van vrijheid, blijkt uit de interviews. Het zorgt er voor dat je meer keuzes hebt in het leven, in plaats van dat de keuzes al voor je gemaakt zijn. Geld is dus keuze verruimend, het ontbreken van geld is keuze beperkend. Dat sluit erg aan bij het kenmerk vrije tijd. Het hebben van meer financiële middelen zorgen er voor dat je andere dingen kan doen in je vrije tijd: voor een kind is dat naar sportclubjes kunnen en kunnen gamen op de IPad en voor tieners en twintigers reisjes kunnen maken naar het buitenland.

Zekerheid is een aspect dat voor iedereen wel belangrijk lijkt. Het binnenkrijgen van voldoende inkomen om aan de basis levensbehoeften te voldoen is in ieder geval een must. Alles wat daar bovenop komt is mooi meegenomen.