Uit de bevindingen van aflevering van 2Doc: Acting Straight (Dibi,T & Timmers, W, 2019) kwam erg naar voren dat er binnen de homowereld nog erg veel verschil wordt gemaakt tussen het zijn van een “homo” en het zijn van een “nicht”. Mannelijke en vrouwelijke mannen worden erg tegenover elkaar gezet in een wereld en tijd waarin veel meer inclusiviteit verwacht zou worden. Hierdoor kunnen mannen na hun coming-out alsnog een bepaalde onderdrukking en onzekerheid voelen als hij vrouwelijke trekjes heeft. Dit komt omdat mannelijkheid door de meeste mannen als aantrekkelijk wordt gezien. De meest opvallende kernwoorden die terugkomen in deze aflevering zijn onderdrukking, mannelijkheid, categoriserend en de verschillen tussen homo en nicht. Maar hoe mooi is het als iemand diens leven helemaal open laat zonder overal maar een label aan te hangen. Het labelen, bestempelen en hokjes denken binnen seksualiteit is iets wat mij het meest interesseert. Denken wij zo door onze eigen wil? Denken wij zo door geïndoctrineerde gedachtegangen van onze omgeving?

25-jarige homoseksueel Tim

Ik heb Pim de vraag gesteld wat er zou gebeuren als hij alleen nog maar zou gaan gamen en verder niks anders zou doen. ‘Dan zou mijn hele leven in de soep lopen. Dan verdien ik later geen geld, en als ik wel geld verdien met gamen, dan kan ik niet rekenen. Nu op school leer ik Egyptische breuken, dat doen maar een paar kinderen. Maar hoe zeg je dat? Als dat zou gebeuren, dan zou mijn hele leven in de soep lopen. En ik wil wel verder gaan met rekenen. Dus ik wil wel gewoon school en niet niet mijn hele leven alleen maar gamen.

63-jarige heteroseksuele vrouw Wil

Toen Wil 16 was, begon ze zich af te vragen of ze misschien lesbisch was. Dit kwam omdat ze altijd veel beter kon opschieten met vrouwen dan met mannen. Hier had ze toen hele erge angsten over. Ze was heel bang, terwijl ze tegelijkertijd bij een ander dacht, het is oké. Wil had een beeld voor zichzelf dat als ze op vrouwen zou vallen, het leven dan heel moeilijk zou worden. “Hoe moet dat met mijn toekomstbeeld”.

6-jarige Julia

Wanneer er gevraagd wordt naar een vaan haar ooms die homoseksueel is verteld ze vol trots: “Oom Thomas is altijd zo lief, we doen altijd de leukste dingen zijn, we halen samen grappen uit bij papa en mama en wanneer we logeren mag ik altijd laat opblijven.”

De liefdesrelaties die haar oom met mannen heeft is iets wat voor haar heel normaal is, ze verteld dat haar oom gewoon verliefd wordt op jongens maar niet op meisjes. “Dat kan toch?” voegt ze toe.

Conclusie

Uit de interviews blijkt wel dat je seksualiteit invloed heeft op je zingeving en hoe je die invult. Maar vooral wanneer je niet in het ‘normale’ plaatje past. Wanneer je een hetero, cis-persoon bent, wordt je toch sneller geaccepteerd en ben je niet zo bezig met wie je bent of waar je op valt, omdat dit vanzelfsprekend is. Wel zien we dat dit aan het veranderen is. We zitten in een soort gender-revolutie. Tijdens het zoeken naar bronnen was er enorm veel te vinden over seksualiteit en gender. Meer representatie betekent ook vaak meer acceptatie. En daar hoort dit boekje ook bij!