VERSLAAFD

door Julius Groot, Isolde de Jong, Willemijn van Duijn, Robin van Lammeren en Marjolein Heemskerk

In dit onderzoek worden mensen uit verschillende leeftijdscategorieën bevraagd over hun verslaving. Zo wordt de 9-jarige Pim geïnterviewd over zijn game verslaving, de 19-jarige Kiki over haar ketamineverslaving, de 33-jarige Jeroen over zijn tabaksverslaving, de 59-jarige Marleen over haar drankverslaving en als laatste een 86-jarige man die nog steeds een biertje te veel drinkt. Door middel van deze vijf interviews hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen over de ‘hoe’ en ‘waarom’ van de verslaafden. Hierdoor put dit onderzoek informatie uit persoonlijke individuele verhalen van verslaafden, om zo deze doelgroep beter te kunnen begrijpen.

Een kind van 9 met een gameverslaving (Playstation)

Ik heb Pim de vraag gesteld wat er zou gebeuren als hij alleen nog maar zou gaan gamen en verder niks anders zou doen. ‘Dan zou mijn hele leven in de soep lopen. Dan verdien ik later geen geld, en als ik wel geld verdien met gamen, dan kan ik niet rekenen. Nu op school leer ik Egyptische breuken, dat doen maar een paar kinderen. Maar hoe zeg je dat? Als dat zou gebeuren, dan zou mijn hele leven in de soep lopen. En ik wil wel verder gaan met rekenen. Dus ik wil wel gewoon school en niet niet mijn hele leven alleen maar gamen.

Een 19-jarige vrouw met een ketamineverslaving

Een 33-jarige rookverslaafde

Waarom Jeroen zijn verslaving niet zag als iets verontrustends bleef voor mij een raadsel, 15 sigaretten op een dag leken mij best veel maar na wat meer gepraat te hebben met Jeroen begon ik hem beter te begrijpen. Roken bracht namelijk rust en gezelligheid in zijn leven. Hij kon met elke peuk die hij alleen rookte even nadenken over waar hij was op de dag en wat hij moest gaan doen. “Een moment van reflectie” aldus Jeroen. Wanneer Jeroen niet kan roken reageert hij geïrriteerd op zijn omgeving, die eigenschap vindt hij lastig van zichzelf maar ook weer niet zo’n punt dat er verandering over moest komen. We beëindigde het interview, Jeroen stak een sigaret op, bij elke hijs zag ik het uiteinde rood opgloeien. Ik pakte mijn jas en stapte de deur weer uit, eenmaal thuisgekomen gaf mijn vriend me een knuffel waarop hij zei: “jeetje Isolde, wat ruik jij naar rook!”

Een oudere man van 86 jaar met een alcoholverslaving

Een ex verslaafde aan alcohol van 59 jaar

Nu Marleen niet meer drinkt voelt ze zich sterker dan ooit. Vooral het niet meer afhankelijk zijn van drank vindt ze erg fijn. Ook voelt ze zich gezonder en fitter nu ze niet meer drinkt.