Waar haal jij genot uit en waarom?

door Tessa Mooij, Daniëlle Putter, Sara Mohamed, Yannick Kuperus

Een leven waarin de mens geen kennis of ervaring heeft van genot, zal de zon nooit schijnen. In de beleving van de studenten staan genot en zingeving dicht bij elkaar. Tijdens dit project richten wij ons op alle vijf de zintuigen, per leeftijdsfase zal één van de zintuigen worden belicht. Hierbij zal éen vraag centraal staan, namelijk: ‘Waar haal jij genot uit en waarom?’.Het woord genot speelt al jaren een grote rol als het gaat om de zingeving van de mens. Zo zijn er hele stromingen die zich zijn gaan verdiepen in de betekenis van genot, zoals het hedonisme.De serotonine en dopamine waar over wordt gesproken wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, omdat de serotonine ervoor zorgt dat je als mens beter in je vel zit.

“Kijken doe je met je ogen!”

Djemairo (8 jaar) haalt vooral genot uit het gaan naar musicals zoals de Lion King, Aladdin en Soldaat van Oranje. Djemairo haalt veel plezier uit musicals. Hij vindt het bijvoorbeeld heel leuk dat bij de Lion King mensen verkleed zijn in een echt leeuwen pak. Djemairo vindt het ook leuk dat er kinderen meedoen in deze musical. Daarnaast gaat hij graag met zijn allerbeste vrienden naar de bioscoop. Hij vindt het mega gaaf dat hij naar een super groot beeld mag gaan kijken. Hierdoor krijgt hij het gevoel dat hij extra aan het chillen is.

Stef (17 jaar) haalt het ultieme genotsgevoel uit feestjes, blowen en lekker met zijn vrienden chillen. “Wanneer ik met mijn vrienden aan het blowen ben, heb ik totaal andere gesprekken dan die je voert wanneer je nuchter bent. Ik word drukker, ik spring meer en mijn serotonine zit hoog. Dat vind ik leuk.’’

Kuperus,( 75+) een Bourgondiër met weinig smaak Soto soep is een van zijn favoriete gerechten, het liefst met een heineken flesje ernaast. Sinds dit minder goed lukt haalt hij vaker opwarmmaaltijden bij de albert heijn, die hij zo in de magnetron kan gooien en klaar. Tegenwoordig haalt hij dan ook niet meer veel genot uit het eten van een goede maaltijd, wat aangeeft dat zijn zintuiglijke waarneming proeven minder van invloed is op zijn leven. Hij geeft aan het eten niet te missen en dat hij dit sowieso altijd zag als nodig, van zijn biertje geniet hij nog even hard en dat vindt hij dan ook nog helemaal fijn.

Zintuigen hebben een grote invloed op je eigen zingeving en genot. In dit geval gaat zingeving over de betekenis die onze zintuigen geven aan onze alledaagse zingeving. Het bewust ervaren van zien, horen, proeven, ruiken en voelen dragen bij aan je gezondheid en persoonlijke genot.