INNERLIJKE RIJKDOM

door Jaira, Chakira, Maartje, Kim, Susa

Stel je nou voor je hebt 1 miljoen euro op je bankrekening, maar je wordt ongeneeslijk ziek, je hond overlijdt, je partner gaat vreemd en je kinderen verbreken het contact. Je denkt dat dit bezit jou een gevoel van rijkdom laat ervaren. Maar niets is minder waar, want voel jij je nu nog echt rijk? Vanuit het boeddhistisch perspectief wordt gezegd: ‘’Innerlijke rijkdom is het meest essentiële dat we nodig hebben als individuen”. In de huidige samenleving wordt rijkdom vaak gedefinieerd met geld en bezittingen. Voor ons betekent rijkdom meer dan alleen dat, zoals tijd spenderen met dierbaren, aandacht besteden aan activiteiten waarvan je hart sneller gaat kloppen, de beste versie van jezelf zijn zowel mentaal als fysiek en de regie pakken over je eigen leven. Voor ons zijn dit de voorwaarden om innerlijke rijkdom te ervaren en zin te geven aan het leven. Je bent tenslotte zo rijk als je je voelt.

Meisje, 6 jaar

"Als ik morgen alles zelf mag bepalen dan zou ik heel vaak naar opa, oma en tantes gaan. Opa en oma hebben heel veel kinderen. Daardoor heb ik dus heel veel tantes en ook nog een oom. Daarom is het altijd heel gezellig bij opa en oma.”

“Mijn naam is L, ik ben 55 jaar en ben naast horecamedewerkster ook holistisch therapeut/Reiki practitioner. Innerlijke rijkdom bestaat voor mij uit zelfvertrouwen. Het vertrouwen op wie je bent en wat je kan, dat is iets wat ik bezit en waardoor ik altijd spontaan dingen aanga, zonder teveel in mijn hoofd te zitten of beren op de weg te zien. Ik voel dat het oké is voor mij dus hier vertrouw ik dan ook op. Ik weet wat ik kan en dat heb ik gelukkig ook door het leven heen ervaren. Dat ik door lastige momenten heen kom en altijd weer naar het licht kijk. Ja, dat is innerlijke rijkdom”.

“Innerlijke rijkdom betekent voor mij dierbare herinneringen en ontroerende gebeurtenissen. Mooie boeken, de inhoud en de lessen die ze bevatten zijn bagage voor je hele leven. Maar vooral familie en de herinneringen die daarbij komen kijken zijn voor mij belangrijk. Herinneringen aan vroeger, toen ik klein was en toen de kinderen en kleinkinderen klein waren. Ik heb de oorlog en hongerwinter meegemaakt. Het is niet te beschrijven wat voor impact dat had. We waren zo blij toen we werden bevrijd. We hadden nog maar voor 14 dagen eten in Amsterdam. Vervolgens kregen we naar de Tweede Wereldoorlog de griepepidemie. Iedereen in ons gezin kreeg griep. Op zulke momenten realiseer je je dat gezondheid een grote invloed heeft op het gevoel van innerlijke rijkdom.” (90 jaar).

Uit de interviews blijkt dat innerlijke rijkdom belangrijk is. Wat voornamelijk opvallend is dat een jongvolwassene vooral bezig is met het hier en nu, en de groei. Een volwassen persoon is meer bezig met herinneringen. Daarentegen is autonomie voor de mensen uit de jongere levensfases erg belangrijk, namelijk de vrijheid om eigen keuzes te maken. Wij vonden het mooi om te zien dat voor iedereen familie en dankbaarheid heel veel waarde heeft.