door Lois, Tenicia, Isa en Esmee

Je niet geliefd voelen kan pijnlijk en confronterend zijn. Je voelt je eenzaam, angstig, leeg en hebt niet het gevoel dat je op anderen kunt bouwen. Je zou dus kunnen zeggen dat het erg van belang is om anderen liefde te geven en het ook erg van belang is om liefde van anderen te krijgen. Liefde is als het ware de zuurstof die we nodig hebben om te kunnen overleven.

Lisa, 7 jaar:

“Ik weet niet wat liefde is. Mama zegt altijd dat liefde het hetzelfde is als houden van. Ik weet wel wat houden van is. Ik hou van iemand als ik iemand belangrijk vind. Ik vind mijn familie en vriendinnen erg belangrijk. Ik ken mijn familie en mijn vriendinnen al mijn hele leven. Als ik mijn familie zie word ik blij. Ik voel dit in mijn hart en mijn benen worden heel erg wild. Als mama de hele dag naar haar werk is en zij komt thuis, dan gaat mijn hart sneller kloppen en ren ik naar haar toe”.

Josine, 55 jaar:

Liefde kan ook pijnlijk zijn. Je kan je misschien wel inbeelden dat het als pijnlijk wordt ervaren als je bijvoorbeeld gekwetst wordt door iemand anders terwijl je je open durfde te stellen naar die persoon toe. Bij liefde komt ook respect, waardering, gelijkheid en eerlijkheid kijken. Een keerpunt in de liefde is het niet gewaardeerd en gehoord voor langere tijd. Ik denk dat worden dit vooral bijdraagt aan eenzaam worden. Het is belangrijk in de liefde om goede gesprekken te hebben en dat je kan zijn wie je bent.

De interviews hebben ons nieuwe inzichten gegeven over liefde. Wij vonden het mooi om te ontdekken dat de geïnterviewden liefde koppelden aan verschillende waarden. Respect, openheid en acceptatie. Liefde uit de intieme kring zorgt ervoor dat je op iemand kan rekenen en dat jij jezelf kunt zijn. Voor de geïnterviewden is liefde net zo belangrijk als voor ons. Als de liefde zou ontbreken zou het leven voelen als een eenzaam en zinloos bestaan.