Wat liefde is

door Anita, Wendy, Naomi, Luno, Verena

Het begrip zingeving wordt uitgelegd in de studiehandleiding van de minor. De eerste zin van de uitleg van het begrip is ‘Zingeving is de behoefte dat wat we doen in het leven waarde heeft’ (2021). Met dit in ons achterhoofd zijn wij opzoek gegaan naar datgene waar wij het meeste geluk uit halen en dat wat de meeste waarde heeft in onze levens. We kwamen als nel op een gezamenlijk onderwerp: liefde. Onder het begrip liefde verstaan wij: “Warme genegenheid, affectie, belangstelling en een gevoel van toewijding voor iemand anders” (Van Dale, 2021). Liefde is daarbij volgens ons iets wat je aan de ander kunt geven, maar ook iets wat je zelf in ontvangst kunt nemen. Omdat liefde een erg breed begrip is hanteren wij dus de definitie waarbij liefde iets is tussen twee personen.

Victor is 9 jaar en zit op het SO-Noorderlicht. SO staat voor een school met speciaal onderwijs. Hij vindt het leuk om video's te kijken op Youtube, dingen op te zoeken op het internet en om te wandelen met zijn zus of vader.

"Ik ben nog maar een kind, ik ben nog maar 9. Ik ben nog niet echt met relaties bezig."

Victor geeft aan dat hij het daarom liever over familieliefde wil hebben. De liefde met zijn zus en zijn ouders. Ook vertelt hij dat hij nog geen vriendinnetje heeft gehad, maar zal proberen om soms over meisjes te praten.

"Ik weet niet echt hoe ik laat zien dat ik van iemand houd."

"Als zij in de sloot zou springen zou ik dat ook doen."

Demi is dertien jaar en heeft sinds drie maanden een relatie met een meisje. Het is niet haar eerste relatie, maar wel haar eerste relatie met een meisje. Ze vindt jongens nog steeds wel leuk, maar minder leuk dan meisjes.

Lisette is 25 jaar. Sinds een paar maanden is ze vrijgezel. In deze tijd heeft zij veel ontdekt over wat we wil in een relatie en wat juist niet.

"Ik heb geleerd wat ik in een relatie nodig heb, door dat niet te hebben."

Jooske 50 jaar: “Iedereen zit anders in elkaar, dit geldt ook voor partners die al lang samen zijn. Terwijl je elke dag nieuwe dingen ervaart kan het ook zo zijn dat je bepaalde bagage oppakt tijdens het leven. Deze bagage neem je weer mee en zie je zelf vaak niet. Ik heb moeten werken aan mijn eigen imperfecties. Daarnaast heb ik ook moeten accepteren dat geen enkel persoon perfect is. Mijn man heeft een aardige handleiding en rugzak. Hij is gediagnosticeerd met autisme, ADHD en problematiek in de emotieregulatie. Hierdoor is hij licht ontvlambaar en heeft weinig inlevingsvermogen. In het begin van onze relatie heb ik hier erg veel moeite mee gehad. Ik vond zijn gedrag egoïstisch, ik snapte niet waarom hij me zo behandelde."

Liefde is voor kinderen of tieners nog een beetje een onrealistisch idee, bijna sprookjesachtig. Dit herkennen wij zelf ergens wel. De naïeve kijk op liefdesrelaties, waarin een relatie al je problemen oplost en ervoor zorgt dat je nog lang en gelukkig leeft. We hebben alle vijf vroeger het idee gehad dat een liefdesrelatie zich altijd tussen een man en een vrouw afspeelt, buiten die lijnen dachten we vroeger niet, zoals Demi dat nu wel al doet. Wij geloofden toen we jonger waren allemaal in liefde op het eerste gezicht of een droomprins op het witte paard die op een filmachtig moment je leven binnen komt lopen. Een opmerking van Gerty ( 81 jaar) vat voor ons de essentie van liefdesrelaties goed samen. Gerty: “elkaar accepteren is soms heel lastig. Wat voor de een belangrijk is kan voor de ander flauwekul zijn. Dat is soms heel moeilijk en daar moet je in een relatie goed over blijven praten. Totdat je op een punt komt waarop je de ander snapt, dat is acceptatie.”