Social work column

Het diepere verhaal van rellende jongeren en het jongerenwerk

Door Sebastian Abdallah, Maike Kooijmans 2 februari 2021

Tijdens de onrust en rellen van vorige week speelde het jongerenwerk een bijzondere rol, op het grensvlak van veiligheid en welzijn. Hoe deden ze dat nu precies, en hoe moeten we hun inzet begrijpen? Duidelijk is dat hun rol de komende tijd niet is uitgespeeld.

De Amerikaanse socioloog Arlie Hochschild (2016) onderzocht in ‘Strangers in their own land’ de woede en het verdriet van rechtsgeoriënteerde mensen in de VS. Ze beschrijft hoe ze als ‘linkse intellectueel’ letterlijk en figuurlijk een weg aflegt om de realiteit van de ander van binnenuit te begrijpen. Ze komt er op uit dat mensen een ‘deep story’ met zich meedragen van waaruit ze het leven tegemoet treden en van waaruit hun ‘emotionele huishouden’ plaatsvindt. In plaats van de gebeurtenissen van vorige week af te doen als ‘gewoon crimineel’ (wat dat ook moge zijn), hebben de protesteerders en relschoppers – waaronder jongeren - een dieper verhaal. In onze bijdrage gaan we in op wat jongerenwerkers daarin betekenen.

Lees verder ...

Wat als het mensen waren?

Door Sebastian Abdallah, 28 februari 2021

Wat als het mensen waren?

Tuig verstoort de avond en de avondklok. Ze schreeuwen. Maken van alles kapot. Ze vernielen andermans goed. Dit gaat alle verstand te boven. Demonstreren zou ik nog kunnen begrijpen. Ik ken demonstranten. Dat zijn mensen. Met goede bedoelingen. Ze uiten het niet altijd even goed. Ze houden niet allemaal anderhalve meter afstand. Toch snap ik dat ze het doen. Anders dan dat gespuis. Beesten zijn het. Een horde olifanten die onverklaarbaar een nietsvermoedend onschuldig Indiaas dorp platwalst. Biologen denken dat hoge testosterongehaltes hen onhandelbaar maakt. Zeker weten ze het niet. Olifanten zijn leuk, behalve als ze zo tekeer gaan.ijdens de onrust en rellen van vorige week speelde het jongerenwerk een bijzondere rol, op het grensvlak van veiligheid en welzijn. Hoe deden ze dat nu precies, en hoe moeten we hun inzet begrijpen? Duidelijk is dat hun rol de komende tijd niet is uitgespeeld.

Lees verder...

Naar aanleiding van de bovenstaand artikelen sprak Sebastian mee in de talkshow van Nieuw-West