LISE LICHT UIT

door Lise Prikanowski Medewerker Digitale Didactiek

Inrichting Brightspace

Mijn boodschap deze week aan jullie is stuur me een berichtje! Ik ben er om jullie te ondersteunen bij het gebruik van Brightspace en daar hoort ook zeker de inrichting bij! Ik heb van diverse mensen inmiddels de vraag gekregen of ik een format gemaakt heb maar dat is niet het geval. Iedere tegel is uniek en al die unieke tegels kunnen niet simpelweg in eenzelfde format gegoten worden. Toch is het wel van belang dat er overeenkomsten zijn zodat studenten niet binnen iedere tegel opnieuw uit moeten zoeken hoe alles werkt. Ik sluit daarom graag aan bij jullie brainstorm sessies om mee te denken over de mogelijkheden voor de tegels van komend semester. Om er zo voor te zorgen dat alles past bij de wensen van het vak maar er ook overeenkomsten zijn. Op die manier kunnen we er samen voor zorgen dat er na de zomer mooie tegels klaar staan voor alle studenten.

Een van de belangrijkste punten bij het inrichten van Brightspace tegels is ervoor zorgen dat het overzichtelijk blijft. Daarvoor heb ik enkele tips. De eerste is maak vooral niet te veel (sub)modules aan. Veel kan ook op een andere manier overzichtelijk aan studenten gepresenteerd worden zonder dat er in het linker menu een complete lijst ontstaat met modules en submodules waar in gezocht moet worden. Denk bijvoorbeeld aan checklists die ook eerder in de nieuwsbrief hebben gestaan.

Daarnaast kunnen, zoals ik eerder heb uitgelicht, rubrics in Brightspace gezet worden en gekoppeld worden aan opdrachten. Dit zorgt ervoor dat deze niet meer los op Brightspace gezet hoeven te worden want studenten kunnen deze zien bij de opdracht zelf. Ook kan de opdracht omschrijving bij de opdracht geplaats worden zodat het inleverpunt, de uitleg en de beoordelingsrubric allemaal op dezelfde plek bij elkaar staan en niet meer los op de tegels. Checklists

Deze week wil ik graag wat aandacht schenken aan een tool die al onderdeel is van Brightspace en makkelijk en goed ingezet kan worden om het overzicht voor studenten te verbeteren. In checklists kun je overzichtelijk alles wat voor een bepaalde week of deadline gedaan moet worden opsommen. Hierbij kun je ook links en beschrijvingen plaatsen zodat studenten dit niet nog ergens anders op hoeven te gaan zoeken, maar er direct op kunnen klikken.

Daarnaast kunnen studenten zelf afvinken wat ze al gedaan hebben en zien ze dan bovenaan het beeld een balk langzaam in het blauw vollopen met daarbij aangegeven hoeveel procent van de taken ze al afgerond hebben.

Kom je er niet helemaal uit of vind je het gewoon prettig als iemand even meekijkt? Schroom dan niet om mij een mailtje of berichtje te sturen via Teams. Ik kijk graag met je mee!