NIEUWSBRIEF SOCIAL WORK

Nummer 7, 2020-2021

Kairos moment

Een paar weken geleden stond er in het Volkskrant Magazine het levensveranderend inzichtje van filosoof en schrijver Joke Hermsen: 'creƫer elke dag een Kairos-moment'.

De tijd heeft twee gezichten: Chronos en Kairos. Chronos is in de Grieke mythologie de kloktijd. Bij ons betekent dit nu tijd is economie, tijd is geld en daarom zijn we vaak zo gestrest gaf zij aan. Daarom is het belangrijk om de kleinzoon van Chronos, Kairos, voldoende aandacht te geven. Kairos is de god van het juiste ogenblik en de goede gelegenheid. Hij personificeert de tijd van rust, inspiratie en creativiteit. Een tussentijd, waarmee ik de gewone gang van zaken onderbreek, tot rust kom en focus op slecht een enkel ding. En het is belangrijk om Chronos en Kairos in goede balans te hebben.

Ik moet eerlijk toegeven dat toen ik dit las, ik mij besefte dat ik weinig tijd maak voor Kairos. En dat ik me daarom dus misschien ook vaker gestrest voel de laatste tijd.

En ik denk dat veel van ons die neiging hebben. Altijd aan het multitasken, altijd met verschillende zaken tegelijkertijd bezig zijn. En dus ook onder andere hierdoor stress ervaren.

Ik gun daarom iedereen een Kairos moment per dag. Tune even uit. Eet even een broodje zonder je telefoon erbij. Maak een wandelingetje met een collega en focus op elkaar. Zet je e-mail even uit en werk een uur aan een opdracht. Of maak een kopje thee, pak een koekje erbij en lees gewoon deze nieuwsbrief in rust door.

In deze nieuwsbrief al een save the date voor de, helaas online maar niet minder leuke, Social Work kerstshow, de introductie van ons nieuwe Servicepunt, de Goed Nieuws Flits, we stellen weer twee nieuwe collega's voor en andere belangrijke en inspirerende informatie.

En onthou, als je je even weer gestresst voelt, maak even tijd voor Kairos. Ik probeer structureel elke dag een Kairos momentje in te plannen vanaf nu. Ik hoop dat het me lukt. Namens de redactie, veel leesplezier. Martijn