12. Amsterdam Zuidoost heeft nu een gezicht voor mij


Amsterdam Zuidoost

Op welke manier kan gezamenlijk muziek maken jongeren helpen om zich minder eenzaam te voelen? Met die vraag kwam Pim Bataille (24), student Interaction Engineering, in contact met Stichting Toekomst Muziek in Amsterdam Zuidoost. Pim: “Initiatiefnemer Dherl Deekman maakt muziek met jongeren uit de jeugdhulpverlening. Hij coacht hen tussendoor op normen over sociaal wenselijk gedrag. In die muziekprojecten staan de persoonlijke én professionele ontwikkeling centraal.” Pim kwam op het idee om een app te ontwikkelen die jongeren helpt lokale muziek en organisaties als deze te ontdekken. “Dingen lokaler maken is een wereldwijde trend. Dat speelt ook in muziek. Muziek die in de wijk wordt gemaakt, heeft vaak verbinding met de straat, rappers zetten hun postcode in hun rappersnaam. De app, genaamd Nootzaak, helpt hen om muziek in de buurt te ontdekken en hun eigen muziek letterlijk op de kaart te zetten.” Pim ontwikkelt een prototype van de app.

Het afstudeerproject van Pim maakt deel uit van het project Vitaliteit in de Wijk (VIEW). VIEW verbindt studenten, docenten, gebiedsontwikkelaars en sociaal ondernemers die actief zijn in de wijk, met als doel studenten van verschillende opleidingen leren interprofessioneel samen te werken in de wijk. Zij doen tijdens de projecten ervaring op met burgers uit gemarginaliseerde groepen die complexe (zorg)behoeften hebben.

“We zien dat veel studenten die onderwijsprojecten uitvoeren in Zuidoost weinig binding hebben met de wijk”, zegt Nicky van Oostrum. Zij is medisch antropoloog en als docent Verpleegkunde verbonden aan VIEW. “Aan het begin van hun project zoeken studenten naar contacten in de wijk. Ze hopen een verschil te kunnen maken in het leven van de wijkbewoners, maar vragen zich af hoe. De eerste stap is om verbinding te maken met de bewoners en te achterhalen of er daadwerkelijk vragen of behoeften zijn.”

De studenten hebben via Tours That Matter door de wijk gewandeld en verschillende sociale ondernemers ontmoet. “Ik woon al drie jaar in Zuidoost”, zegt Pim. “Ik ga hier naar de supermarkt, maar voelde me geen onderdeel van de gemeenschap. Met de tour kwam ik op plekken waar ik voorheen alleen langs liep, en nu ineens in contact stond met wijkbewoners. Amsterdam Zuidoost heeft nu een gezicht voor mij.” Buurtcampus Zuidoost In Buurtcampus Zuidoost zoeken studenten samen met bewoners, professionals, ondernemers, docenten en onderzoekers gezamenlijk naar oplossingen voor relevante vraagstukken uit de buurt.

Buurtcampus Zuidoost (voorheen BOOT)

Community manager: Audrey Netel

hello@buurtcampuszuidoost.nl

www.buurtcampuszuidoost.nl

Homepagina