5. Student Jorg ontdekt de Nederlandse cultuur met statushouders


Amsterdam Nieuw-West

Het is lastig om je draai te vinden in een vreemd land waar je de taal niet spreekt. Daarom helpt HvA-student Jorg Janssens (22) twee statushouders wegwijs te maken in de stad en de Nederlandse cultuur. Deze week neemt hij ze mee naar 5D Flight Experience This is Holland. Ze hadden om half twee afgesproken, maar om twee uur is er nog niemand. ‘Ze zijn weer stylish te laat, dat gaat meestal zo’, verzucht Jorg, terwijl hij neerploft op een bankje in de zon. Hij zegt er altijd wat van als zijn buddies te laat komen. ‘Het is denk ik een cultuurverschilletje, Nederlanders zijn altijd stipt op tijd.’ Jorg Janssens (22, Ergotherapie) begeleidt voor het buddyproject Welkom Toekomst twee vrouwen met een vluchtelingenstatus die lessen volgen op het ROC van Amsterdam: Irene Nakato (35) en Kisanet Ghebremeske Ghebrekristos (21). Een keer per week spreken ze met zijn drietjes af om iets leuks te doen. ‘Dat kan een wandeling zijn door de buurt, maar we zijn ook een keer gaan midgetgolfen’, vertelt hij. Vandaag hebben ze afgesproken bij This is Holland, in Amsterdam-Noord.

Zes jaar geleden kwam Irene vanuit Oeganda naar Nederland. Haar man was al als politiek vluchteling in Nederland, waardoor Irene en hun vijf kinderen later ook deze kant op mochten komen. Het gezin heeft het fijn hier. ‘Maar ik heb wel moeten wennen aan de kou’, zegt Irene terwijl ze de bontkraag van haar jas nog eens extra omhoog trekt. Ze is blij met het buddyproject en met Jorg: ‘Hij zorgt ervoor dat ik me thuis voel in de stad en het is altijd erg gezellig.’ Kisanet is het hiermee eens. ‘Jorg helpt mij ook om de taal beter te leren’, zegt ze. Dit artikel is geschreven door Marloes van de Wakker, redacteur HvanA. Lees het volledige artikel op https://www.hvana.nl/lees/34609/student-jorg-ontdekt-de-nederlandse-cultuur-met-statushouders.

Project Welkom Toekomst Vanuit Buurtcampus Nieuw-West heeft de HvA in samenwerking met de Vrije Universiteit (VU) en het ROC van Amsterdam het project Welkom Toekomst opgezet. Hierbij begeleiden studenten van de HvA en VU statushouders die op het ROC in Nieuw-West de opleiding tot verzorgende gaan volgen. De studenten organiseren groepsbijeenkomsten voor elkaar. Het doel van het project is het verrijken en verkennen van elkaars wereld.

Buurtcampus Nieuw-West

(voorheen BOOT)

Community manager: Barbara Bijlstra

hello@buurtcampusnieuwwest.nl

www.buurtcampusnieuwwest.nl

Homepagina