4. Kansen-gelijkheid voor kinderen aan de keukentafel


Amsterdam Nieuw-West

De Keukentafel is een interdisciplinair programma waarbij studenten van de HvA gedurende een semester gratis ondersteuning bieden aan een gezin. Het is speciaal bedoeld voor gezinnen uit Slotermeer, Geuzenveld en Osdorp, waar veel kinderen wonen met een uitdagende sociale achtergrond en ouders die weinig scholing hebben genoten, moeite hebben met de Nederlandse taal en/of weinig te besteden hebben. Projectleider Mieke Ruiter vertelt over het programma De Keukentafel.

Lagere schooladviezen Dat dit programma nodig is, blijkt uit de cijfers over kansenongelijkheid in Amsterdam Nieuw-West. Het opleidingsniveau ligt hier gemiddeld lager dan in de rest van Amsterdam. De uitgangspositie van kinderen uit dit stadsgebied is dan ook minder gunstig. Dit resulteert onder andere in lagere schooladviezen voor basisschoolleerlingen, meer achterblijvers en vroegtijdige schoolverlaters. Tel daarbij op dat dit weer zorgt voor een verminderd perspectief op de arbeidsmarkt en een relatief hoge jeugdwerkeloosheid, en het recept voor De Keukentafel is geboren.

“HvA-studenten gaan samen met de ouders op zoek naar een manier waarop zij betrokken kunnen zijn bij de leerontwikkeling van hun kind”

Ouderbetrokkenheid Ouders kunnen onzeker zijn over hoe zij hun kind het beste kunnen ondersteunen omdat zij bijvoorbeeld zelf weinig onderwijs hebben genoten, de Nederlandse taal niet beheersen of niet bekend zijn met het Nederlandse onderwijs. Daarom gaan de HvA-studenten samen met de ouders op zoek naar een manier waarop zij betrokken kunnen zijn bij de leerontwikkeling van hun kind. Zo kan iedere ouder op zijn of haar manier een hele waardevolle bijdrage leveren.

Fotografie: Bram Budel

Kijken naar wat er wél lukt Als het een ouder bijvoorbeeld niet lukt om in het Nederlands voor te lezen, dan kun je de ouder adviseren om een prentenboek zonder tekst te kiezen en het kind te stimuleren om veel vragen te stellen over het verhaal. Maar je ook een boek in de moedertaal voorlezen. En simpelweg het geven van complimenten aan een kind, stimuleert het leren al enorm. Kortom, er valt dus altijd een rol voor de ouder te verzinnen.

Educatieve activiteiten Dat complimenten geven is overigens net zo belangrijk. De kinderen die deelnemen aan het programma horen soms dat ze niet goed zijn in taal of rekenen. Daardoor kan het voorkomen dat hun zelfvertrouwen daalt en zij verminderd plezier hebben in leren of naar school gaan. De HvA-studenten gaan dan ook met de kinderen zelf aan de slag door te ontdekken waar een kind goed in is en wat het kind leuk vindt om te doen. Aan de hand daarvan ontwikkelen zij educatieve activiteiten.

Corona-proof Normaal leggen studenten voor De Keukentafel huisbezoeken af. Door de coronamaatregelen vindt de gezinsbegeleiding nu plaatst in de OBA-vestiging. Zo hebben we een praktische oplossing kunnen vinden om het project in aangepaste vorm wel door te laten gaan. Zeker in een periode, waarin een goede leeromgeving en thuisbetrokkenheid juist zo belangrijk zijn.

Buurtcampus Nieuw-West De Buurtcampus is een initiatief van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In samenwerking met studenten, onderzoekers, buurtbewoners en organisaties uit de buurt willen zij het gebied Nieuw-West duurzamer, gezonder en inclusiever maken.

Buurtcampus Nieuw-West

(voorheen BOOT)

Community manager: Barbara Bijlstra

hello@buurtcampusnieuwwest.nl

www.buurtcampusnieuwwest.nl

Homepagina