7. Werken met bewoners aan duurzaamheid


Amsterdam Oost

Stel je voor, je woont in Amsterdam Oost. In alle chaos van de dag wordt er bij je aangebeld. Je spiekt door het tuurgaatje van de deur en dan zie je iemand staan die een verkoper van Nuon lijkt te zijn. Je opent de deur en staat de verkoper vriendelijk te woord. Wanneer hij begint over zijn functie als energiecoach word je wantrouwig. Je denkt: ‘oh nee, ik heb nog allerlei betalingsachterstanden… zouden ze daarvoor langskomen?’ Hij vraagt of hij binnen mag komen, maar jij ziet dat niet zitten. Je besluit om te bedanken, want je bent bang dat je energie wordt afgesloten.

Energiearmoede Dit voorbeeld illustreert de dagelijkse realiteit van veel kwetsbare bewoners in Amsterdam-Oost en elders. Veel van hen kampen met ‘energiearmoede’ (hebben moeite om de energierekening te betalen vanwege een gebrek aan financiële middelen en/of staat van de woning) en zijn erg wantrouwig als het gaat om energiemaatschappijen en instanties in het algemeen. In dit geval was de verkoper daadwerkelijk een energiecoach van de gemeente, die bewoners helpt om hun woning te verduurzamen met kleine ingrepen. Deze coaches geven kwetsbare bewoners advies, tips en een startpakket bestaande uit onder andere een tochtband, LED-lampen, een brievenbusborstel en een waterbesparende douchekop. Op het moment dat deze bewoner uitleg kreeg over de energiecoaches, reageerde hij met ‘dit wil ik wel en ik ken zo tien vrienden die dit ook wel zouden willen’. Zo zijn er vele misconcepties die de aanpak van duurzaamheidsvraagstukken belemmeren.

Leren wat er speelt in de stad Voor het onderwijs is wijkgericht werken en het maken van impact in de praktijk even zo goed waardevol. Door studenten de wijk in te sturen komen ze los van de studieboeken en leren ze wat er speelt in de stad en onder verschillende groepen bewoners. Ze bouwen een vertrouwensband op en kiezen vervolgens een gerichte aanpak om lokale uitdagingen aan te pakken. Het afgelopen jaar heeft bijvoorbeeld een groep studenten van de opleiding Toegepaste Psychologie voor de cursus ‘expeditie stad’ onderzoek gedaan naar afvalscheiding in Watergraafsmeer (Amsteldorp). Zij hebben op basis van hun bevindingen een Afvalwijzer ontwikkeld waarin duidelijk wordt aangegeven welk type afval in welke bak thuishoort. Ook doet een student Toegepaste Psychologie op dit moment onderzoek naar hoe diverse bewonersgroepen kunnen worden gestimuleerd om minder voedsel te verspillen en welke rol de organisatie ‘Amstelzwam’ hierin kan spelen. Dit is een ingekorte versie van het essay van Marieke Verwaaijen. Lees de volledige versie op https://magazine.hva.nl/bewogen-stad-klimaatverandering/boot-essay-marieke-verwaaijen/.

Buurtcampus Oost De Buurtcampus is een initiatief van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). In samenwerking met studenten, onderzoekers, buurtbewoners en organisaties uit de buurt willen zij Amsterdam Oost duurzamer, gezonder en inclusiever maken.

Buurtcampus Oost (voorheen BOOT)

Community manager: Melanie Verhoef

hello@buurtcampusoost.nl

www.buurtcampusoost.nl

Homepagina