Bijzondere studiepaden

Jolinho Jibodh (26), gestart in 2012, nu 9de jaars student. Werkt naast z’n studie bij het UWV, liep stage in Suriname en heeft ondanks alles “nul spijt”. | Esther Koster |

Uit wat voor nest kom je? Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Ik heb mijn hele schoolcarrière in Amsterdam mogen doormaken. Beide van mijn ouders zijn geboren in Suriname en zijn Surinaams- Hindoestaans, wat mij dan weer ‘een Surinaamse Nederlander’ maakt. Zelf heb ik het niet zo met landen waar mensen vandaan komen, ik profileer mezelf meer als Amsterdammer.

"Zelf heb ik het niet zo met landen waar mensen vandaan komen, ik profileer mezelf meer als Amsterdammer"

Wat heb je hiervoor gedaan? Voordat ik in 2012 met de opleiding Bestuurskunde begon, heb ik netjes de HAVO afgemaakt. Ik ben eigenlijk direct doorgestroomd naar het HBO. Waarom Bestuurskunde? Doordat ik vele interesses op het maatschappelijk gebied had en nog niet specifiek wist welke kant ik op wilde, heb ik voor de opleiding Bestuurskunde gekozen.

Ik wil me inzetten voor de samenleving en mijn verwachting was dat ik bij deze opleiding voldoende bagage kon oppikken. Hoe verliep je studie? Het eerste jaar verliep soepel. Ik ging met 52 EC door naar jaar 2. Vanwege de studielast van jaar 1 dacht ik al snel dat jaar 2 net zo soepel zou lopen. Maar jaar 2 bleek toch zwaarder was dan gedacht.

"Degene die ooit het spreekwoord; “van uitstel komt afstel” in het leven heeft geroepen had gelijk!"

Ik was ondertussen ook druk met mijn bijbaantje en het sociale leven. Ik focuste op de vakken van jaar 1, van de andere vakken dacht ik in de tussentijd: “Ach, dat herkans ik wel volgend blok”. Totdat je op het punt komt dat je de 2e kans ook niet haalt en het glas probeert halfvol te zien door maar tegen jezelf te zeggen: “Nah, dan herkans ik het volgend jaar wel”. Lang verhaal kort, degene die ooit het spreekwoord “van uitstel komt afstel” in het leven heeft geroepen had gelijk!

Stage in Suriname Er werd mij afgeraden om stage te lopen in het 3e jaar en eerst de openstaande studiepunten van jaar 2 te behalen. Maar ik wilde koste wat het kost op stage. Geen stage stond toch gelijk aan het jaar overdoen. Ik ging op stage in Suriname en na terugkomst bleek dat ik mijn individuele opdracht niet met een voldoende had afgerond.

"Ik heb de onvoldoende beoordeling aangevochten bij de stagebegeleider, examencommissie en zelfs bij het COBEX. Allen gaven zij me ongelijk. Nou, dan zit je ‘all by yourself’."

Na correctie bleek ook dat de herkansing niet voldoende was. Dan zinkt ineens moed in je schoenen. Dan ga je toch twijfelen of je toch eerst die EC’s van leerjaar 2 had moeten halen, of dat je gewoon zwaar gefaald hebt. Ik heb de onvoldoende beoordeling aangevochten bij de stagebegeleider, examencommissie en zelfs bij het COBEX. Allen gaven zij me ongelijk. Nou, dan zit je all by yourself.

Verlies van motivatie en vertrouwen Hierna was de motivatie ver te zoeken, ik verloor het vertrouwen in de opleiding en docenten. En vooral in de examencommissie, dat de kwaliteit van de opleiding moet bewaken, maar ook moet kijken naar wat voor consequenties iets heeft voor een student. Zij schoot in mijn ogen tekort. Zo bleek dat ik geen vakken van jaar 4 mocht volgen omdat ik mijn stage nog steeds niet had afgerond. In het studiejaar erna voor gekozen om deze regel af te schaffen, “omdat veel studenten hierdoor studievertraging oplopen”. Ondertussen had het mij wel een jaar collegegeld gekost, en veel stress.

"Ik heb vooral veel thuisgezeten, heel veel getwijfeld, nagedacht of ik überhaupt nog zin had in de opleiding."

Ik ben na dit debacle uitgevallen voor bijna twee jaar. Ik heb vooral veel thuisgezeten, heel veel getwijfeld, nagedacht of ik überhaupt nog zin had in de opleiding. Uiteindelijk heb ik besloten de opleiding af te maken. Maar dat ging ook niet gelijk goed.

Hoe is het nu? Ik ben sinds studiejaar 2020-2021 weer aan de slag gegaan nadat Esther mij belde. Zij vroeg zich af hoe het met me ging en wat ik nou precies wilde gaan doen. Ze heeft eigenlijk het vertrouwen in mij teruggegeven.

"Mooi hoe de dingen kunnen veranderen met de juiste mensen of middelen"

Sindsdien volg ik de vakken, haal ik de EC’s, ben bezig met een individuele stageopdracht, heb m’n minor afgerond en schrijf zelfs dit stuk voor het tijdschrift 11. Mooi hoe de dingen kunnen veranderen met de juiste mensen of middelen. Tips voor andere studenten? 1. Tijd is maar kort, voor je het weet is het weer het einde van de week. Probeer dagelijks minimaal 1,5 uur aan zelfstudie te doen, dit scheelt zoveel met de tentamens. 2. Als je iets inlevert via Brightspace; stuur een kopie van het bestand naar je privé email. 3. Woon de inzage van de toets bij. 4. Vraag de docent altijd om het beoordelingsformulier. Neem geen genoegen met een korte email of stukje tekst. 5. Kom je eruit niet uit met je SLB’er, praat met een andere docent waar je je wel goed bij voelt. Het belangrijkste is dat jij afstudeert.

Hoe kijk je terug? Positief! Ik heb geleerd, heel veel geleerd. Al is het niet de theorie uit de boeken, maar ik heb zoveel dingen in praktijk geleerd. En daar ben ik blij om. Ik had het wel anders gezien natuurlijk, maar heb 0 spijt! Toekomst? Ik werk momenteel op het hoofdkantoor van het UWV als medewerker Bezwaar. Ik heb hier mooie doorgroeimogelijkheden en wil na mijn studie mezelf actief inzetten binnen overheidsorganisaties om bijvoorbeeld bureaucratie tegen te gaan en meer te focussen op maatwerk leveren naar de burger toe.

"Ik heb hier mooie doorgroeimogelijkheden en wil mezelf na mijn studie actief inzetten binnen overheidsorganisaties om bureaucratie tegen te gaan"