De uitlaatklep

In de uitlaatklep spreken we met studenten over een vak dat zij hebben gevolgd. Wat vonden zij ervan; wat is een tip en een top? Zijn de boeken te dik? De colleges te schools? Of mag het juist allemaal meer, meer, meer? Deze keer: Beroeps- en onderzoeksvaardigheden 2. | Agnes van den Andel |

In blok drie krijgen de eerstejaarsstudenten het vak Beroeps- en onderzoeksvaardigheden 2. BOV is de leerlijn waarbij studenten vaardigheden leren ontwikkelen die gericht zijn op diverse beroepen in het openbaar bestuur. Handig voor later dus! Bij BOV 2 gaan de studenten op zoek naar vraagstukken die te maken hebben met diversiteit. Zij nemen diepte-interviews af met mensen die of andere manier te maken hebben met ongelijkheid in de samenleving en vergelijken de ervaringen met literatuur en andere bronnen over het vraagstuk. Voer voor onze toekomstige bestuurskundigen! Aan het woord Lonne Schipper en Tariq Reingoud.


Lonne (17) Lonne is in haar vrije tijd dol op spelletjes. Favoriet is Risk. Lonne heeft nog drie oudere zussen, een vriend en veel vriendinnen waar ze graag mee wandelt. Lonne had als onderwerp online seksuele intimidatie bij vrouwen tussen de 15-25 jaar gekozen. Wat vond Lonne van BOV 2? Een leuk vak. Omdat je werd vrijgelaten een onderwerp te kiezen. Binnen het thema diversiteit is er veel te kiezen. Ik hou van schrijven en onderzoek doen. Wat mij betreft is BOV leuker dan theorievakken. Ik vond BOV 1 ook leuk. Daar lag de nadruk minder op interviewen en meer op onderzoeken van een beleidsthema. Het interviewen van ervaringsdeskundigen bij BOV 2 was erg interessant.

Zijn er verbeterpunten voor dit vak? Ik heb daarover nagedacht maar ik vond het heel goed geregeld. Het was fijn dat we eerder een concept konden inleveren en daar feedback op kregen. Daarna begon de drukte bij de andere vakken maar waren we dus al ver voor BOV 2 en kon je je focussen op andere vakken. De analysetabel was wat lastig. Volgende keer meer ingevulde voorbeelden geven!Tariq (21) Naast zijn studie werkt Tariq bij de Albert Heijn. In zijn vrije tijd is zijn favoriete bezigheid het uitproberen van verschillende restaurants. Een ontdekkingsreis op zoek naar lekker en goed eten samen met zijn vriendin en/of vrienden. Tariq had als onderwerp bij BOV 2: gentrificatie in Stadsdeel Noord en de ervaringen van oud-Noord bewoners met die ontwikkeling. Wat vond Tariq van BOV2? BOV 2 vond ik een leuk vak omdat ik hou van onderzoek doen. Ik hou ervan om bronnen te raadplegen en de bevindingen toe te passen op jouw onderwerp en tot (soms verassende)conclusies te komen. Bij BOV 2 leer je hoe een onderzoek moet worden opgebouwd. Een vaardigheid die in mijn optiek het meest relevant is voor een bestuurskundige. BOV 1 vond ik nog net even leuker omdat je meer met cijfers bezig was. Op zoek naar de omvang van een maatschappelijk probleem. Ik hou van meer feitelijk onderzoek doen. Zijn er verbeterpunten? Omdat we niet op locatie colleges volgden, kon niet alles even goed uitgelegd worden. En de onderzoeksvragen moesten we snel formuleren. Dat kan lastig zijn als je nog geen idee waar je het over wilt hebben. Het schrijfproces gaat dan vervolgens redelijk snel. Dus wat ik nieuwe studenten wil meegeven: begin op tijd met schrijven. Steek je tijd en aandacht in het onderzoek want dan ga je het ook leuk vinden. Kies een onderwerp dat je leuk vindt. Goeie tip van docent Annekee: een schrijfproces gaat in fasen. Het is niet erg om de eerste versies aan te passen. Dus zit er niet mee dat het schrijven niet in een keer goed gaat. Enjoy the ride!