Studenten jaar 2

Behzad, Megan, Roos-Marijn, Faye en Luuk vertellen welke minor ze gaan volgen en waarom ze deze keus gemaakt hebben.

Behzad Sourani (26) Ik woon in Nieuwegein en 1 dag per week werk ik bij de Hema Utrecht.

Ik ga in semester 1 de minor filosofie in de postdigitale wereld volgen. Ik vind kennisvakken onder andere filosofie super interessant en ik zou zelf niet zo snel een half jaar hieraan tijd besteden.

Ik hoop dat ik door deze minor een betere visie krijg voor een betere wereld. Ik woon sinds 2015 in Nederland en aangezien filosofie een talig vak is kan ik hierdoor mijn Nederlandse taal ook verbeteren. Als ik tijdens de stage en minor veel vrije tijd heb lijkt het me handig om daarnaast een cursus te volgen om een programmeertaal zoals Python te leren.

Megan Vermeulen (20) Ik ben Megan Vermeulen en ik ben 20 jaar. Ik woon op de gezelligste studentencampus Uilenstede en werk bij de Albert Heijn. Momenteel zit ik in het tweede jaar van mijn studie bestuurskunde. Daarnaast ben ik ook voorzitter van studievereniging BSKA! Vanaf september start ik aan de minor sociaalwetenschappelijk onderzoek (SWO) aan de vrije universiteit van Amsterdam. Dit is een minor waarmee je onderzoek zal doen naar een gekozen onderwerp in samenwerkingsverband met mede studenten. Naast het doen van onderzoek zal ik ook een universitair vak moeten volgen van een zelfgekozen (aansluitende) studie. Hierbij gaat mijn voorkeur uit naar politicologie omdat ik dit een ontzettend leuk onderwerp van onze opleiding vind. Na het afronden van de minor en het jaar erop de bachelor bestuurskunde kan ik direct doorstromen naar een master, en dit wil ik ook heel graag. Ik vind het super leuk om onderzoek te doen naar maatschappelijke problemen en vind het daarom ook zo fijn dat dit een veel terugkomend aspect binnen onze studie is. Na mijn master (waarschijnlijk political science) wil ik graag een PHD doen waarbij ik dus ook onderzoek zal doen. Ik vind dit ontzettend leuk en hoop dit in mijn latere loopbaan ook veel te kunnen doen. Mijn stiekeme droom is dan ook om over enkele jaren dokter te worden. :)

Tijdens de minor zal ik me vooral richten op onderzoekstheorie. Statistiek is een groot onderdeel van de minor. We zullen veel literatuur krijgen met de theorie achter het doen van onderzoek. Uiteindelijk zullen we dit in de praktijk moeten brengen door ook zelf onderzoek te doen. Dit vindt plaats in groepsverband door middel van een samenwerking met medestudenten. Binnen het doen van ons onderzoek zullen we verschillende vormen van gegevensverzameling toepassen, zoals het houden van interviews of enquêteren. Vervolgens zullen we leren hoe we deze verzamelde gegevens kunnen ordenen en analyseren door middel van het computerprogramma SPSS. Naast het doen van eigen onderzoek zullen we ook binnen de minor leren hoe we kritisch naar stukken van anderen moeten kijken en deze beoordelen. Ik wil met name de ervaring opdoen van onderzoeken. Omdat ik me hier dagelijks mee bezig hou binnen mijn studie weet ik al dat ik dit super leuk vind. Echter wil ik mij hierin meer ontwikkelen en denk ik dat deze minor mij de gepaste uitdaging biedt. Ik ben een harde werker, maar ook snel afgeleid en uitgekeken op zaken. Dit zorgt ervoor dat ik echt uitgedaagd moet worden wil ik ergens genoeg energie uit kunnen halen. Met deze minor weet ik zeker dat dit het geval is. Het is een vrij zware minor, maar ondanks dat wel een hele leerzame!

Roos-Marijn van Hage (26) Hi, ik ben Roos-Marijn. Ik ben zesentwintig, woon in de buurt van Utrecht en werk in een conceptwinkel op Schiphol, Up To Do Good. Het concept is geïnspireerd op de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. We werken enkel met merken die oog hebben voor duurzaamheid en een fairtrade productieproces. Vorige week kreeg ik het goede nieuws dat ik ben aangenomen voor de minor Sociaalwetenschappelijk Onderzoek. Een minor waarbij je je verdiept in het doen van onderzoek. Onderzoek heeft veel invloed op belangrijke zaken als de politieke besluitvorming, het maken van beleid en de publieke opinie. Ik wil de validiteit van die onderzoeken kunnen inschatten en misschien zelf later zo’n bepalend onderzoek publiceren. We hebben hier natuurlijk al kennis mee gemaakt bij het vak BOV en de projecten.

Het analyseren van data vond ik een van de leukste onderdelen van de studie. Eerst het analyseren van diepte-interviews, daarna het interpreteren van kwantitatieve data. Het tweede riep heel veel vragen bij me op, meer dan dat het me voorzag van antwoorden. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik slechts het topje van de ijsberg heb gezien. De minor Sociaalwetenschappelijk Onderzoek omvat vakken als methodologie, onderzoeksfilosofie en statistiek. Ik verwacht dat de minor me meer inzicht geeft in wat er allemaal komt kijken bij sociaalwetenschappelijk onderzoek en zorgt dat ik extra goed voorbereid mijn stageonderzoeken kan verrichten. Een zeer prettige bijkomstigheid van de minor is dat ik na deze studie zonder schakeljaar de master Bestuurskunde aan de VU kan volgen, een mogelijkheid die ik zeker wil aangrijpen.

Faye Baldee (20) Ik ben Faye, 20 jaar. Ik woon in Amsterdam, studeer bestuurskunde en werk bij een oppasadresje en bij de deelraad Maatschappij en Recht van de HvA. Het derde jaar van de opleiding nadert snel en heb daarvoor al een aantal dingen voor ogen. Zo ben ik als velen van plan eerst een minor te volgen en in het tweede blok stage te lopen, in de hoop dat de stage fysiek kan plaatsvinden. Om richting te vinden in mijn minorkeuze en stagezoektocht, heb ik stilgestaan bij mijn interesses, talenten en ontwikkelmogelijkheden. Op deze manier heb ik kunnen concluderen dat diversiteit, inclusie en kansengelijkheid onderwerpen zijn die mij aanspreken. Dit is dan ook waarom ik heb gekozen voor de minor ‘diversity in urban areas’.

De engelse versie spreekt mij meer aan dan de nederlandse, omdat deze meer praktijkonderwijs biedt. Bovendien is er sprake van vrijheid en creativiteit rondom de opdrachten. Een ander aspect dat mij enthousiasmeerde is het feit dat een deel van de studenten die de minor volgt uit het buitenland komt en dus diverse ervaringen met zich meebrengt. Aan de hand van de minor hoop ik mij te kunnen gaan profileren als bestuurskundige met diversiteit als specialisme. Ten slotte wil ik over mijn stage meegeven dat ik weet in welke richting ik moet zoeken, maar zeker nog geen concreet plan heb. Aan alle anderen in een soortgelijke situatie: blijf bezig, gun jezelf rust wanneer nodig en volg je intuïtie.

Luuk Doorgeest (21) Ik ben Luuk, ik ben 21 jaar en woon in Schiedam. Naast tweedejaars student ben ik ook student-assistent bij Sabine Hop-Janssen voor de projectvakken in jaar 1. Vanaf september 2021 volg ik de minor ‘de Leefbare Stad’ bij de Hogeschool van Utrecht. Ik wil graag een half jaar elders studeren zodat ik een nieuwe stad kan ontdekken. Verder trok de minor mij aan vanwege de hoge mate waarin je moet samenwerken. Na een jaar blindstaren op mijn beeldscherm kijk ik namelijk uit om weer naar buiten te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Wat ga je doen tijdens de minor/stage? Net zoals bij de projectvakken van bestuurskunde werk je voor een opdrachtgever die met probleem zit, alleen kies je voorafgaand de minor afhankelijk van je interesse een onderwerp om te onderzoeken. maken van een lokale woonwijk. Dat kan gaan over een sociaal vraagstuk zoals het toegankelijker maken van de voedselbank, of een meer technisch vraagstuk zoals het energieneutraal maken van een lokale woonwijk.

Aangezien de verduurzaming mij erg intrigeert, en vooral het energie-aspect, gaat mijn voorkeur uit naar het laatste. Vervolgens word je gekoppeld aan studenten die allemaal verschillende opleidingen volgen – van Built Environment tot toegepaste psychologie – om aan het project te werken. Uiteindelijk schrijf je samen met je groep een plan dat aan de opdrachtgever wordt gepresenteerd. Vooral het samenwerken met mensen die uitdagingen vanuit hun eigen vakgebied belichten lijkt mij interessant en leerzaam. Deze minor is een mooie kans om kennis te maken met multidisciplinaire teams in het werkveld. Ook hoop ik veel te leren te over duurzaamheidsvraagstukken in de praktijk, zodat ik genoeg expertise en ervaring heb om na mijn diploma aan de slag te gaan bij een organisatie die zich inzet voor een groenere en klimaat neutrale toekomst.