Bijzondere studiepaden

Niet elke student volgt het reguliere studiepad en studeert in 4 jaar af. In de rubriek ‘Bijzondere studiepaden’ lees je meer over onze langstudeerders en het wel en wee op hun pad.

| Pieter Meijer |

Pieter Meijer (23 jaar), gestart in 2014, is naast zijn studie actief binnen de JOVD. Hij is nu 7de jaars student en bezig met afstuderen. Hij kreeg op z’n 18de een burn-out.

Uit wat voor nest kom je? Ik ben opgegroeid in Wieringerwaard in Noord-Holland. In 2016 zijn mijn ouders gescheiden en sindsdien woon ik met mijn moeder en zus een dorp verderop in Kolhorn.

Ik houd niet van de drukte

Ik ben tijdens mijn studie niet in Amsterdam gaan wonen. Ik houd niet van drukte, dus het heeft me nooit aangetrokken.

Wat heb je hiervoor gedaan? Hiervoor zat ik op de havo op het Regius College in Schagen. Omdat de opleiding Bestuurskunde in 2014 nog economie als ingangseis had, moest ik mij bijscholen. In het laatste halfjaar van de havo ging ik iedere dinsdagavond naar Amsterdam voor een cursus economie. Dan kwam ik laat thuis en begon ik de volgende dag om 8.15 uur met een blokuur wiskunde B. Uiteindelijk heb ik de economie cursus met een zesje afgerond, maar ben ik met een 3,4 voor wiskunde mijn eindexamen ingegaan. Het is uiteindelijk toch allemaal goed gekomen bij het landelijke examen. Ik had er dus wel wat voor over om aan de studie Bestuurskunde te beginnen.

Ik had er wel wat voor over om aan de studie Bestuurskunde te beginnen

Waarom Bestuurskunde? Ik vind het een interessante opleiding, omdat ik graag bezig ben met maatschappelijke vraagstukken en een interesse in politiek heb. Toen ik begon met de opleiding was ik al lid van de JOVD en in mijn eerste jaar ben ik ook lid van de VVD geworden. Hoe verliep je studie? In het eerste jaar verliep mijn studie goed. Ik heb mooie herinneringen aan de lessen in het toen al erg verouderde Jan Bommerhuis. In het tweede jaar ging het echter stukken minder. Door mijn bestuursfuncties bij zowel de VVD als de JOVD had ik het heel druk. Daarnaast had ik op een gegeven moment ook twee bijbaantjes en deed ik aan zaalvoetbal en waterpolo. Het waren allemaal leuke dingen, maar uiteindelijk kreeg ik het te druk. In 2016 resulteerde dat in een burn-out.

Ik had het gevoel alsof ik ieder moment van de opleiding gezet kon worden

Dieptepunt In de periode 2016-2019 was er niet veel aan. Ik had niet veel aansluiting bij de opleiding omdat ik veel lessen al had gevolgd. Hierdoor bestond school vooral uit het wel of niet halen van een deadline of een toets. Ik miste de gezelligheid en ik had het gevoel alsof ik ieder moment van de opleiding gezet kon worden, omdat ik opdrachten niet inleverde of onvoldoendes haalde. Comeback Het heeft tot september 2019 geduurd om er weer bovenop te komen. Toen kreeg ik weer aansluiting bij een klas, omdat ik de minor migratie volgde. Het behalen van mijn stage gaf mij een hoop zelfvertrouwen terug om de opleiding af te ronden. Vanaf dat moment zit de vaart er weer in en nu ben ik bezig met het afstuderen.

Het behalen van mijn stage gaf mij een hoop zelfvertrouwen terug

Hoe kijk je terug? Ik ben blij dat ik uit mijn burn-out periode ben gekomen en dat ik ondertussen weer op de goede rit zit. Een burn-out is best zwaar als je 18 bent. Ik heb mij er ook lang voor geschaamd, maar ik kijk er nu op terug als een leerzame ervaring.

Een burn-out is best zwaar als je 18 bent

Grootste inzicht? Veel uren in je werk stoppen betekent nog niet dat het goed werk is. Soms heb je rust nodig om een beetje creatief te kunnen zijn. Jouw tip voor andere studenten? Neem de tijd om te leren van je ervaringen. Het heeft niet veel zin om je CV vol te proppen met nevenactiviteiten als je niet de tijd neemt om echt iets van je studie, sport, bijbaan of bestuursfunctie te leren.

Soms heb je rust nodig om een beetje creatief te kunnen zijn

Maatschappelijk hart? Ik geloof dat ieder mens zijn eigen talenten heeft en de ruimte verdient om deze talenten tot bloei te laten komen. Ik herken dit in de beginselen van de VVD. Om dichter bij de politiek te komen en te leren over de praktijk van de besluitvorming, ben ik lid geworden van de VVD.

Ik geloof dat ieder mens de ruimte verdient om eigen talenten tot bloei te laten komen

Hoe kijk je naar de toekomst? Ik ben van plan om na mijn studie twee jaar voor een gemeente te werken om wat ervaring op te doen. Ondertussen kan ik kijken of ik mij nog ergens in wil specialiseren met een master. Ik verwacht dat ik over vijf jaar een deeltijd master heb afgerond. Ik zou mij graag nog eens verkiesbaar willen stellen voor de gemeenteraad of het Hoogheemraadschap. Het lijkt mij interessant om vanuit de rol van lokale politicus een bijdrage te doen aan mijn eigen omgeving.

Wil jij ook jouw verhaal delen? Laat het dan weten aan Esther Koster.