Bijzondere studiepaden

Niet elke student volgt het reguliere studiepad en studeert in 4 jaar af. In de rubriek ‘Bijzondere studiepaden’ lees je meer over onze langstudeerders en het wel en wee op hun pad.

| Yasemin Cebe |

Yasemin Cebe, 25 jaar, gestart in 2015, is afgelopen juni geslaagd. Ze was lang onzeker maar is nu superblij met haar nieuwe baan

Uit wat voor nest kom je? Ik kom uit een groot gezin met vier oudere zussen. Het was thuis altijd een gezellige, maar chaotische boel. Mijn ouders komen oorspronkelijk uit Turkije. Mijn moeder is vroeger jong van school gehaald. Hierdoor heeft ze nooit kunnen studeren, wat ze altijd al had willen doen. Ze heeft ons altijd meegegeven hoe bijzonder het is om jezelf te kunnen ontwikkelen. Ik ben hierdoor anders naar studeren gaan kijken en zie het meer als een privilege dan als een verplichting.

Wat heb je hiervoor gedaan? Op mijn 17e had ik mijn havodiploma op zak maar ik wist niet wat mijn capaciteiten waren en wat ik wilde studeren. Ik koos uiteindelijk voor Trade Management Asia. Na het falen van mijn Japanse tentamen ben ik de HES uitgelopen en nooit meer teruggekomen. Ik koos daarna voor de opleiding HRM waar ik na één maand mee stopte. Twee mislukte opleidingen verder, en ik wist nog steeds niet wat ik überhaupt van mijn leven wilde maken.

Na het falen van mijn Japanse tentamen ben ik de HES uitgelopen en nooit meer teruggekomen

Waarom Bestuurskunde? Ik stuitte uiteindelijk op Bestuurskunde wat aantrekkelijk leek doordat het een brede opleiding is. 2015 was het jaar dat ik startte aan de opleiding Bestuurskunde. Hoe verliep je studie? In het eerste jaar was ik erg gemotiveerd om mijn propedeuse in één keer te halen. De opleiding vond ik te gek en ik heb vrienden gemaakt die ik nog steeds spreek. Ik vond best pittig maar door hard studeren lukte het om mijn propedeuse gelijk binnen te slepen.

Ik heb vrienden gemaakt die ik nog steeds spreek

Mijn motivatie voor school verminderde in de jaren erna. Ik had een verkeerde minorkeuze gemaakt en moest deze herkansen. Doordat ik in het derde jaar achterstand opliep in vergelijking tot mijn vrienden, kreeg ik het gevoel alsof ik gefaald had.

Dieptepunt Mijn plan was altijd om bij de gemeente te gaan werken na mijn opleiding, maar mijn stage bij stadsdeel Noord deed mij realiseren dat gebiedsgericht werken, en überhaupt werken bij een overheid, niks voor mij was. Toen raakte ik finaal in paniek. Daar ging mijn plan. Ondertussen hadden mijn medestudenten al baantjes bij een politieke partij of een ministerie terwijl ik nog steeds vast leek te zitten. Niks wijzer sinds het behalen van mijn Havodiploma.

Toen raakte ik finaal in paniek. Daar ging mijn plan.

Comeback Terwijl iedereen allang geslaagd was, was ik nog bezig met het schrijven van mijn scriptie en moest ik nog twee vakken herkansen. Ik was er helemaal klaar mee. Vooral de herkansing voor BOV4 maakte mij erg gestrest. Ik werkte op dat moment fulltime bij de klantenservice van Waternet en het lukte mij niet om het vak in één keer te halen. Het maakte mij heel onzeker dat het schrijven van een beleidsnota voor iemand die al jaren aan het studeren was, zo’n lastige opgave bleek. Uiteindelijk werd ik aangenomen bij Bank Mendes Gans om als analist aan de slag te gaan. Ik moest en zou mijn beleidsnota halen. Ik zette alles op alles en met de feedback van Frank lukte het mij uiteindelijk dit vak af te ronden met een 6. Hartstikke prima!

Het maakte mij heel onzeker dat het schrijven van een beleidsnota, voor iemand die al jaren aan het studeren was, zo’n lastige opgave bleek

Mijlpaal In juni 2021 ben ik eindelijk geslaagd. Toen ik mijn bachelor had binnengesleept, duurde het even voordat ik hiervan kon genieten. Eigenlijk pas tijdens mijn gesprek met Esther, die heel enthousiast reageerde op mijn slagen, kreeg ik het gevoel dat ook ík blij mag zijn met het behalen van mijn diploma, ook al duurde dit langer dan normaal. Jouw tip voor andere studenten? Na al die jaren onzeker te zijn geweest over mijn toekomst en mijn studiekeuze, na al die jaren mezelf vergelijken met mijn medestudenten die op Linkedin de mooiste banen kregen na hun afstuderen, heb ik nu ook een vette baan gevonden en mijn diploma op zak.

Iedereen komt er uiteindelijk wel op zijn of haar eigen manier

Dus mijn tip is: maak jezelf niet onzeker door jezelf te vergelijken met anderen. Iedereen komt er uiteindelijk wel op zijn of haar eigen manier!

Wil jij ook jouw verhaal delen? Laat het dan weten aan Esther Koster.