Iets moois...

In de rubriek ‘Iets moois…’ geeft een student of docent lees-, kijk- of luistertips. Van een inspirerende film of serie tot een bijzondere plek tot een interessante podcast. | Guido Dirven |

Guido Dirven (25) is student in het tweede jaar en ook studentassisstent bij het vak Project in het eerste jaar. Hij woont sinds kort in Amsterdam. De studie Bestuurskunde geeft hem de mogelijkheid te begrijpen wat er speelt in de stad, in het nieuws en om hem heen. Hij is voornamelijk geïnteresseerd in hoe een diverse bevolking op een prettige manier met elkaar kan samenleven. Na het afronden van de studie Bestuurskunde wil Guido een master Sociologie gaan doen.

Iets moois gezien…? “De beste serie die ik recent gezien heb is ‘Normal People’, een verfilming van het boek van Sally Rooney. Een verhaal over twee mensen die eigenlijk helemaal weg van elkaar zijn, maar door hun (soms puberale) eigenschappen moeite hebben elkaar lief te hebben. Naarmate ze ouder worden en gaan studeren groeien ze dichter naar elkaar toe, maar écht vrij en zorgeloos zijn ze nooit. Een mooi, klein verhaal over de schoonheid en moeilijkheid van verliefdheid.”

Iets moois gehoord…? “Bon Iver. Voor wie hen niet kent; een Amerikaanse band onder leiding van Justin Vernon. Vrij recent hebben ze een vierde album uitgebracht. Allen zijn ze prachtig, voornamelijk omdat ze als album als geheel kloppen. Je waagt het niet om nummers door te spoelen of in een andere volgorde af te spelen. Voor mij een mooie tegenreactie tegen de huidige manier van muziek luisteren (in afspeellijsten, geshuffled, vlug). Ze begonnen ooit met het album For Emma, Forever Ago, met als hit “Skinny Love”. Bon Iver wordt per album beter, met de laatste twee albums “22, a million” en “i,i” als stralende hoogtepunten. Elk album lijkt een seizoen te vertegenwoordigen. Voor het aankomende seizoen, de lente/zomer, raad ik het album “i,i” aan. Een hoopvol album.”

Iets moois gedaan…? “Volgende week begin ik als vrijwilliger bij Vluchtelingewerk Nederland. Ik ga werken als taalcoach, waarbij ik een vluchteling help met het eigen maken van de Nederlandse taal. Samen lopen we iedere week anderhalf uur een rondje, gaan we koffiedrinken, naar de markt of doen we een andere activiteit. We spreken gedurende deze tijd Nederlands met elkaar. Op deze manier help ik hem of haar de taal te beheersen en krijg ik een inkijkje in het leven van een vluchteling in Nederland.

Iets moois gelezen…? “Ik heb net het boek ‘Vloeibare Tijden’ van Zygmunt Bauman uit. Hij is socioloog en wellicht ook de meest fotogenieke socioloog? Google maar, dat stemt een mens vrolijk! In zijn boek omschrijft hij hoe de moderne samenleving kan zorgen voor angsten en onzekerheid. Erg mooi boek, een aanrader. Bauman is niet iets dat je in bed leest voor het slapengaan, althans, niet voor mij. Maar ook voor dat leesmoment heb ik nog een tip.”

Nog andere tips…? “Ik ben zelf recent naar Amsterdam verhuisd en heb in een boekenwinkel het boek ‘Dwalen door Amsterdam met S. Carmiggelt’ aangeschaft. Jarenlang schreef Carmiggelt een column genaamd ‘De kronkel’ in Het Parool, waar hij een situatie omschreef die hij had meegemaakt op straat. Het boek bundelt al deze kronkels. Een prachtige manier om Amsterdam door de ogen van Simon Carmiggelt te leren kennen.”

Ook iets moois te delen? Laat het dan weten aan Tibbe Bakker.