Bijzondere studiepaden

Niet elke student volgt het reguliere studiepad. In de rubriek ‘Bijzondere studiepaden’ lees je meer over het wel en wee van studenten op hun pad.

| Dimitri Verheij en Esther Koster |

Dimitri Verheij, 27 jaar, is afgelopen juli geslaagd. Hij vervolgt binnenkort zijn opleiding bij Defensie, en werkt in de tussentijd als kickbokstrainer.

Uit wat voor nest kom je? Ik ben tweetalig opgevoed en sprak thuis zowel Nederlands als Russisch. Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik vier was. Ik heb een goede band met mijn moeder en ben mede opgevoed door mijn stiefvader, die overleed toen ik zestien jaar oud was. Op mijn achttiende ben ik op mezelf gaan wonen. Eerst in studentenflat Uilenstede (met altijd wel een feestje) en daarna in Haarlem Schalkwijk. Tegenwoordig woon ik in Amstelveen Westwijk dat mij goed bevalt.

Wat heb je hiervoor gedaan? Na het vmbo ben ik doorgestroomd naar de havo. Daarna wilde ik mij aanmelden bij het Korps Mariniers maar dat bleek niet meer mogelijk met een havo diploma. Toen ging ik als kok in de horeca aan de slag waar ik veel geld mee verdiende. De late werktijden, slechte arbeidsomstandigheden en het vele uitgaan hadden een slechte invloed op mijn leven. Na vier jaar besloot ik om toch te gaan studeren. Mijn eerste keuze was Internationaal Business studies, wat al gauw een te impulsieve keuze bleek. Na het tweede blok besloot ik te stoppen.

Waarom Bestuurskunde? De keuze voor Bestuurskunde was eigenlijk vrij snel gemaakt na een gesprek met een studiekeuze coach. Ik vind politiek, geschiedenis en economie erg interessant en kijk veel naar debatten en het nieuws. Het bezig zijn met actuele maatschappelijke problemen leek mij erg interessant. Hoe verliep je studie? Vanaf het begin voelde ik mij erg thuis bij Bestuurskunde. Ik kon redelijk goed opschieten met mijn medeleerlingen en de projecten waren erg interessant.

Ik kreeg vaak te horen; “Ben jij 23? Ik dacht dat je 25 of 26 was!’’ Ik voelde mij hierdoor erg ongemakkelijk en schaamde mij een beetje voor mijn leeftijd

Wel moest ik erg wennen aan de omgeving en het weer naar school gaan. In de keukens waar ik werkte snauwden mensen elkaar af, werd er veel gescholden en gingen de gesprekken vaak nergens over. In de eerste weken merkte ik al snel dat, om een goede indruk achter te laten bij leerlingen en docenten, ik mijn gedrag en mijn gewoontes moest veranderen. In het begin had ik het hier wel moeilijk mee. Ik was 23 jaar oud en ouder dan de rest. De reacties van medeleerlingen maakte het er niet makkelijker op. Ik kreeg vaak te horen: “Ben jij 23? Ik dacht dat je 25 of 26 was!’’. Ik voelde mij hierdoor erg ongemakkelijk en schaamde mij een beetje voor mijn leeftijd.

Dieptepunt In jaar 2 kreeg ik te maken met lastige privéomstandigheden waardoor ik al mijn vakken in blok 1 niet haalde omdat ik zelden op school was. Tot overmaat van ramp scheurde ik ook mijn heup bij een kickbokswedstrijd en moest ik geopereerd worden. Uiteindelijk liep ik een half jaar studievertraging. Dit zou betekenen dat ik niet meer op tijd zou afstuderen en niet meer aan de opleiding bij Defensie zou kunnen beginnen vanwege de maximale leeftijdsgrens van 27 jaar.

De opleiding bleek bereid om te helpen mijn droom waar te maken

Comeback In jaar 3 wist ik al mijn studiepunten van het jaar daarvoor binnen te halen en rondde ik met succes mijn minor af. Dit gaf mij een fijn gevoel toen ik aan jaar 4 begon, ik hoefde geen vakken in te halen. In overleg met Esther, de studieadviseur, hebben we een experiment bedacht, om mijn stage en afstuderen in elkaar over te laten lopen. Dit was iets nieuws en nooit eerder gebeurd maar de opleiding bleek bereid om te helpen mijn droom waar te maken. Ik schreef een gedetailleerd plan van aanpak en deed een onderbouwd verzoek aan de Examencommissie dat werd toegewezen.

Hoe kijk je terug? Voornamelijk de eerste 6 weken waren voor mij uiterst stressvol. Ik had namelijk mijn keuringen lopen bij Defensie waarvoor ik regelmatig weg moest. Een van deze keuringen duurde zelfs 4 dagen en was vrij heftig. Daarnaast begon ik net met mijn stage en moest ik veel leren en wilde ik mezelf bewijzen. Tel daarbij op de avonden dat ik aan mijn afstudeeronderzoek werkte. Om aan de tijdsdruk te kunnen voldoen moest ik stoppen met werken en kon ik zelf bijna niet meer sporten. Deze periode heb ik met succes weten af te ronden maar het viel mij erg zwaar.

Alles mogelijk is zolang je het echt wilt

Grootste inzicht? Mijn grootste inzicht is dat alles mogelijk is zolang je het echt wil. Wanneer je doelen stelt met een duidelijke eindstreep kan je erg veel bereiken. Ik merkte dat ik hier in de eerste twee jaar nog wel eens moeite mee had en regelmatig zat te piekeren. In mijn laatste jaar voerde ik gewoon uit wat er van mij verwacht werd zonder continue dingen uit te stellen of daarover te piekeren.

Je zal niet de eerste zijn die denkt alles te begrijpen, om er achteraf achter te komen dat je alles fout hebt gedaan

Jouw tip voor andere studenten? Stel duidelijke doelen en durf leraren en andere studenten om hulp te vragen. Je zal namelijk niet de eerste zijn die denk alles te begrijpen, om er achteraf achter te komen dat je alles fout hebt gedaan.

Wat doe je nu? Op dit moment wacht ik op de start van mijn opleiding bij Defensie. In de tussentijd werk ik als kickboks trainer en hou ik mij vrijwillig bezig met het opzetten van een interventie die de kansengelijkheid van kinderen in Slotervaart vergroot.

Wat doe jij in 2025? In 2025 heb ik mijn opleiding bij Defensie afgerond en ben ik werkzaam als Officier der Mariniers. Dimitri Verheij

Wil jij ook jouw verhaal delen? Laat het dan weten aan Esther Koster.