Column

KISS

| Arjan Trommel |

“Complex die problemen, dus de oplossingen zullen ook wel ingewikkeld zijn”, zei een student na twee weken studeren

Blok 1 is bijna afgerond. Tweehonderd nieuwe studenten hebben kennis gemaakt met maatschappelijke vraagstukken. “Complex die problemen, dus de oplossingen zullen ook wel ingewikkeld zijn”, zei een student na twee weken studeren. Terwijl ik daar over na zat te denken, schoof collega Agnes een grappige foto van KISS onder mijn neus, een excentrieke popgroep uit de jaren ’70. Complexe vraagstukken, ingewikkeld beleid, KISS,……. Mijn gedachten dwaalden af naar mijn zomervakantie. In de zomer waren we bij mijn schoonouders in Frankrijk. Zij wonen in de Ardèche, in the middle of nowhere. Om daar te komen moet je vanuit het dorpje over een smal, stijl bergweggetje dat overgaat in een zandpad met diepe kuilen en gapende afgronden. Voor het laatste stuk kan je kiezen: of een pad stijl naar beneden of zigzaggend ‘op gevoel’ door de boomgaard op een basalthelling.

Voor mijn schoonouders is deze route geen probleem. Zij rijden daar in een 2CV uit 1970. De 2CV is ooit ontworpen voor de Franse boeren om buiten de gebaande paden te kunnen rijden. Mijn schoonvader rijdt dan ook over weilanden en rotspartijen of dwars door bos, beekjes en braamstuiken met zijn trouwe 2CV. Een terreinwagen avant la lettre. De 2CV blinkt uit in technische eenvoud. Hij doet het altijd. Je hebt alleen een hamer nodig om af en toe een gerichte tik op de startmotor te geven en lijmklemmen om de klapraampjes open te houden. Deze zomer kwam ook mijn zwager met zijn gezin. Mijn kinderen verheugden zich op de futuristische Tesla met vleugeldeuren waarin zij rijden. Op het afgesproken tijdstip zaten wij klaar met de borrel. Mijn zwager stapte geïrriteerd uit zijn auto. Hij had de route door de boomgaard genomen ervan uitgaande dat zijn Model X de basaltblokken in de boomgaard zou ontwijken. Maar op het laatste moment had de Teslacomputer geweigerd de vering in een hogere stand te zetten omdat de accu bijna leeg was. Merde. Ook moest de auto bij aankomst onmiddellijk geladen worden want in rust gebruikt de auto ook stroom en een lege accu kan niet zonder hulp van de servicedienst van Tesla gereanimeerd worden. In de Ardèche is echter geen servicedienst van Tesla. Nog geen borrel dus.

De Tesla weigerde echter te laden. Volgens kenners een bekend probleem in Frankrijk. Een oplossing zou zijn om de polen van het elektriciteitsnetwerk om te draaien. Drie kwartier later had mijn schoonvader de stoppenkast ontmanteld en de polen verwisseld. De Tesla weigerde echter nog steeds te laden. Volgens andere Teslakenners is het elektriciteitsnet in Frankrijk niet overal goed geaard. Dat vindt een Tesla ook niet fijn. Oplossing: sla een koperen pen 1,5 meter in de grond, aard de Tesla aan deze pen en houd de grond tijdens het laden nat.

Twee uur later zaten we aan de borrel en was Model X aan het laden. Ik keek naar de indrukwekkende, technisch complexe Tesla, verbonden met een draadje aan een koperen paal met daarnaast mijn zwager met in zijn ene hand een glas wijn en in zijn andere hand een tuinslang om de aardpen nat te houden. Daarachter stond de technisch primitieve 2CV, altijd klaar voor gebruik. Terwijl ik deze technische tegenstelling observeerde, moest ik denken aan het concept dat ik tijdens mijn studie leerde: KISS. Keep It Simple Stupid. Daarmee wordt bedoeld dat de meeste storingen, problemen en vraagstukken gebaat zijn bij simpele technieken, ongecompliceerde oplossingen of eenvoudig beleid. KISS, een wijs inzicht dat wij misschien onze studenten ook bij moeten brengen. Veel complexe maatschappelijke vraagstukken zijn immers gebaat bij eenvoudig beleid. Een nuttig doel voor komend jaar.

Wil je reageren?