Iets moois...

In de rubriek ‘Iets moois…’ geeft een student of docent lees-, kijk- en luistertips. Van een inspirerende film of serie tot een bijzondere plek tot een interessante podcast. | Iris van Lingen en Tibbe Bakker |

Iris van Lingen (21) is student in het tweede jaar en voorzitter van studievereniging BSKA. Sinds begin dit jaar woont ze in Amsterdam Oost. Ze speelt hockey zeilt graag met haar bootje in Loosdrecht. Bestuurskunde geeft haar inzicht in de complexiteit van (huidige) maatschappelijke problemen en het oplossend vermogen van een samenleving. Al haar hele leven heeft ze interesse in de wereld om haar heen. Voor volgend jaar lijkt haar de minor Crisisbeheersing of Drugs & Amsterdam heel interessant en na de studie hoopt ze binnen defensie te kunnen gaan werken.

Iets moois gezien…? “Een paar weken terug heb ik voor het eerst Freedom Writers gezien uit 2007. Gebaseerd op het boek The Freedom Writers Diary van lerares Erin Gruwell. Zij is een idealistische blanke vrouw en begint met lesgeven op een school met kansarme jongeren uit een gevaarlijke wijk in de binnenstad. In het begin wordt ze niet geaccepteerd door haar leerlingen, maar gaandeweg krijgt ze door hoe ze het respect van de scholieren kan winnen. Door poëzie en hen te laten schrijven over hun leven ontstaat The Freedom Writers Diary. Het is ‘their story, their words, their future’. Een inspirerende film die het harde ‘ganglife’ in Amerika blootlegt en laat zien hoeveel er mogelijk is als men zich gehoord en gezien voelt.”

Iets moois gehoord…? “Een paar weken terug hebben BSKA, Jurista (de studievereniging van HBO-Rechten en SJD) en een aantal onderzoekers en docenten van de HvA een live Q&A georganiseerd: ‘De toeslagenaffaire en de overheidsjurist’ met Eva Gozáles Pérez. Zij speelde een belangrijke rol in de toeslagenaffaire en stond de gedupeerde ouders bij tijdens het proces. Leerlingen en docenten konden vragen stellen en verschillende stellingen zijn voorgelegd. Dit is opgenomen en staat als podcast op Spotify (link). Mooi om vanuit een ander perspectief naar dit vraagstuk te kijken!”

Iets moois gelezen…? “Momenteel lees ik elke avond in ‘Opstaan, aankleden, niet doodgaan’. Hierin zijn de beste columns gebundeld van Hanna Bervoets. Wie het leven bekijkt door haar bril, ziet de dingen anders. Herkenbare verhalen over vriendschap, familie, keuzes en identiteit. Maar ook hoe we een kerstborrel overleven, wat te doen bij een Instagramverslaving en hoe America’s Next Top Model ons leven kan verrijken. ”

Iets moois gedaan…? “Tijdens ADE heb ik na anderhalf jaar ein-de-lijk weer een festivalletje kunnen meepakken. Het was Into The Woods op de NDSM-werf in Amsterdam Noord. Voor mij de eerste keer dat ik daar was. Het heeft een vrij karakter, met postindustriële gebouwen en is een woon- en werkgebied en culturele hotspot. Tijdens het festival kon je er zelfs tweedehandskleding kopen. Ontzettend leuk om daar eens een dagje naartoe te gaan met vrienden of familie!”

Ook iets moois doen? Word dan ook lid van de studievereniging BSKA! Via de studievereniging kom je in contact met andere studenten van de opleiding Bestuurskunde aan de HvA, kan je gezellig borrelen of helpen bij het organiseren van de vele activiteiten die er georganiseerd worden. Kijk op de website! Iris van Lingen

Ook iets moois te delen? Laat het dan weten aan Tibbe Bakker