Studentenvereniging Marula

Hey you!

Wij zijn Shamira Hermes, Evelyn Agyemang, Danice Pieternella en Ngangitie Schal oftewel het bestuur van studentenvereniging Marula. Wij zetten ons in voor het verbinden, empoweren en mobiliseren van Afro-Nederlandse studenten.

Het initiatief voor Marula is ontstaan in het 1e jaar van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming (nu profiel Welzijn en Samenleving). In het 1e leerjaar ervaarden wij voor het eerst onderwijs waarin wij ons gehoord en gezien voelde. Dit kwam voornamelijk door docenten als Sameha Bouhalhoul en Mahutin Awunou. Tegelijkertijd liepen wij allen stage bij Stichting Untold onder begeleiding van Kodjo Koemabala, ook wel bekend als Otmar Watson. Untold zet zich in voor de bewustwording van de collectieve identiteit, geschiedenis en toekomstperspectief van Afro-Nederlandse jongeren met als einddoel het bekrachtigen tot het innemen van een sterke maatschappelijke positie. Als je dit zo leest kan je het je voorstellen dat het eerste leerjaar voor ons behoorlijk verfrissend was. Toch ervaarde wij, ondanks de krachtige combinatie van het onderwijs en onze stageplek, toch nog niet helemaal dat wij het in alle veiligheid het konden hebben over onderwerpen die ons op het hart lagen. Wij hadden de behoefte om gewoon “ons zelf te zijn” en uit deze behoefte is Marula geboren.

Studentvereniging Marula De naam Marula is afgeleid van de Zuid-Afrikaanse Marula boom die ook wel de pruikenboom of olifantenboom genoemd word. De Marulaboom symboliseert groei, wijsheid, kracht en de roots van de Afro-Nederlandse gemeenschap en onze eeuwige connectie met elkaar en het continent Afrika. De quote van Marcus Garvey, “A people without the knowledge of their past history, origin and culture is like a tree without roots”, is dan ook de fundering van onze missie. Marula focust zich op het verbinden van studenten in de Afrikaanse diaspora door hen te ondersteunen bij het vinden van hun kracht en identiteit. Ook leggen wij het accent op het verstrekken van kennis via een Afrocentrische gedachtegoed en het organiseren van programma’s die zich focussen op de geschiedenis, het heden en de toekomst. Wij geloven dat dit zou bijdragen bij het innemen van een actieve rol binnen de HvA en de Nederlandse samenleving

De vereniging streeft ernaar om in de toekomst de Afro-Nederlandse gemeenschap in zijn breedste zin met elkaar te verbinden. Uiteindelijk zal Marula dan ook uitgroeien tot een netwerk bestaande uit: studenten; HBO (heel Amsterdam), MBO en universiteit, alumni, organisaties, bedrijven en partners. Hieruit kunnen er meerdere projectinitiatieven, werkgelegenheden en samenwerkingen ontstaan. Ook zullen wij samenwerkingen aangaan met Afro-Nederlandse studentenverenigingen in heel Nederland. Het doel van onze visie is om ons stukje bij te dragen aan de bevordering van de sociale mobiliteit van de Afro-Nederlandse gemeenschap. Activiteiten Het aankomende schooljaar zullen wij veel verschillende soorten activiteiten organiseren die zich focussen op thema’s die te maken hebben met de Afro-Nederlandse identiteit. Waaronder programma's als 'Charge Up' , 'Zwart en..' en “The get together”. De Charge Up is een evenement in samenwerking met Swazoom Welzijn die in het teken staat van helende gesprekken. Het doel van De Charge Up is om Afro-Nederlandse jongeren de ruimte te geven om aan de hand van verschillende gespreksvormen met elkaar in dialoog te gaan over onderwerpen waar wij van kunnen helen. Het doel hiervan is om samen op te laden (letterlijk charge up).

Het programma ‘Zwart en…’ is een leerzame activiteit waarin verschillende thematieken worden gekoppeld aan het hebben van een zwarte identiteit. Het doel hiervan is om een plek te creëren voor ervaringen en verhalen vanuit de Afro-Nederlandse gemeenschap die vaak nog onderbelicht zijn. Los van de wat grotere programma's, hebben wij natuurlijk ook nog bijeenkomsten speciaal voor onze leden. 'The get together' is een maandelijkse bijeenkomst van Marula. Hier worden de plannen voor de komende weken besproken. Verder is het een moment voor binding en een check-in voor de leden. Eerder hebben wij aangegeven dat ‘verbinding’ een belangrijk begrip is voor de vereniging, omdat binding onder de grondleggers ervoor heeft gezorgd dat de vereniging is opgericht. Gedurende het schooljaar lopen studenten vaak tegen verschillende obstakels aan, zoals privé omstandigheden, tentamens en stress. 'The get together' heeft als doel samenhorigheid onder de leden van Marula te stimuleren en om te ontspannen. Het geeft onze leden de mogelijkheid om leden van andere leerjaren, opleidingen en faculteiten te ontmoeten. Daarnaast is het van belang om ook te genieten van de studietijd en nieuwe vriendschappen op te bouwen. Wij streven ernaar om in de toekomst verschillende activiteiten waaronder excursies, workshops, seminars en trainingen te organiseren. Wij vinden het essentieel dat onze leden inspraak hebben op onze activiteiten, wij geloven dan ook dat Sv. Marula een samenwerking is tussen studenten en bestuur om zowel het hoger onderwijs als de samenleving een plek te maken waarin Afro-Nederlandse mensen zich gezien, gehoord en erkent voelen, kunnen bloeien en hun leven kunnen indelen op basis van hetgeen waar zij voldoening uit kunnen halen.

Volg ons op de socials! Houdt ons in de gaten via de sociale mediakanalen voor een update over onze events. Ook komt onze website in september online. Momenteel zijn wij te vinden op Instagram en Facebook. Wil jij je aanmelden voor de vereniging? Dat kan hier

Marula, Connecting, Empowering and Mobilizing Students through heritage.