WIJ SPRAKEN MET: STUDENT DEEN WILLEMSTEIN

'Wees lief voor een ander maar het liefst voor jezelf.'

Wie is Deen?

Ik ben Deen Willemstein, getogen Rotterdammer en 25 jaar. Ik studeer Social Work en buiten school ben ik een dichter, rapper, songwriter en zet ik mij in voor inclusie. Waarom heb je gekozen voor de opleiding Social Work? Social Work sprak mij aan omdat ik een beter inzicht wil krijgen van onze maatschappij. Wat mensen nodig hebben, wie daar voor nodig is, waarom dat nodig is en meer. Ik wil een volledig beeld krijgen zodat ik later verbeteringen op grote schaal kan brengen.

Met welk doel sta je elke dag op? Mijn doel is om mensen herkenning te geven. Hoe zie je eruit? Wat maakt je een mooier mens? Waar loop je tegen aan? Zie jij jezelf in andere mensen? Het doel dat in mijn kern leeft is mensen het gevoel kunnen geven van thuiskomen. Daarvoor is (h)erkenning nodig.

Wat vind je het leukst aan de opleiding? Het leukste aan de opleiding vind ik denk ik wel de docenten. Zij vormen ons om de beste Sociaal Werker te worden dat we kunnen zijn. De docenten staan open voor discussies, vragen en geven ook hun mening over bepaalde kwesties. Daardoor voelt alles laagdrempelig en is er een gevoel van het samen doen. Het zijn allemaal docenten die zich inzetten en je ziet dat ze liefde voor het vak hebben.

Wanneer wist jij zelf waar je in het sociaal werk wilde werken? Wat was een sleutelmoment? Ik wilde eigenlijk Culturele Anthropologie studeren op de Universiteit van Utrecht maar dat was niet mogelijk omdat ik academisch te lang heb stilgezeten. Ik heb toen gekeken naar iets wat in de buurt komt en Social Work heeft veel overeenkomsten. Vooral het onderzoeken en de demografieën ontdekken is een grote overeenkomst. Bovendien is Social Work een fijne opleiding om te doen omdat deze zo breed is. Het biedt ontzettend veel mogelijkheden.

Hoe is het om studeren in corona tijd? Na 6 jaar lang niet meer te hebben gestudeerd was ik enorm enthousiast om weer te beginnen. Uiteraard wel met de hoop dat het op school kon. Ik merk dat ik het lastig vind, ik contact mis met mijn medestudenten en het bepaalde ritme is weg. Het is lastig maar ik mag niet klagen. Ik heb een bureau, een buik vol met koffie en een hoofd vol met inspiratie. Zo lang anderen en ik gezond blijven, zwem ik met de stroming mee. Dat is ook het enige wat je op dit moment kan doen, haha.

Wat mis je het meest? Ik moet zeggen dat ik reizen het meeste mis. Ik heb gewoond in Lissabon en Paramaribo. Ik ben binnen 6 jaar naar veel verschillende plekken geweest en dat brengt me altijd een warm gevoel mee. Ik heb de typische landen als Portugal, Duitsland, Spanje gezien maar zo ben ik ook in Frans-Guyana, Bosnië en Sal (Kaapverdië) geweest. Verschillende mensen ontmoeten, lekker eten, genieten van hoe mensen doen. Ik teken ervoor. Als alles weer mag en veilig kan, ga ik meteen weer reizen.

Wat zou je tegen jouw medestudenten willen zeggen? Zet hem op! We zien je en we zien hoe hard je werkt. Je mag soms verdrietig zijn dat deze crisis je zwaar valt. Praat wanneer het moet en haal vooral heel vaak adem. Wees lief voor een ander maar het liefst voor jezelf. Dit geldt eigenlijk ook voor de docenten. Die hebben zich het afgelopen jaar top ingezet en de flexibiliteit is zeker waardig om te benoemen. Sommigen geven al 20 jaar les en moeten opeens via Teams alles voor elkaar krijgen. Chapeau!

Ben je een ochtendmens of een avondmens? 100% nachtmens! Mijn partner is een ochtendmens waardoor ik snel genoodzaakt ben om ook op te staan. Het liefst zouden mijn dagen starten om 11:00 en ga ik pas om 02:00 slapen. ’s Nachts ben ik ook het meest creatief. Dus als ik klaar ben met school, wil ik nog wel eens wat liedjes opnemen terwijl iedereen slaapt hahaha..

Wat zou je het liefst tegen je jongere zelf willen zeggen? Kom uit de kast, het is niet zo eng. Het valt allemaal mee en je had eerder zo gelukkig kunnen zijn. Ik was vroeg uit de kast als panseksueel persoon maar het heeft me 25 jaar geduurd om als trans uit de kast te komen. Ik sta hierdoor op met vooruitzicht. Als tiener heb ik voornamelijk niet goed voor mezelf gezorgd en ben ik jarenlang depressief geweest. Doodzonde natuurlijk! Dus jongere Deen; Haal adem, pleur de kast bij het grofvuil en ga lekker leven, bink. Je verdient het.

Wat is je favoriete vervoersmiddel? De trein! Ik vind het heerlijk om in de trein te zitten. De rust die je nu hebt in de trein is al helemaal heerlijk. Een beetje mensen kijken, altijd ergens kunnen zitten, aan school of muziek werken. Ik vind het echt super. Als alles open gaat zou ik het ook heel erg leuk vinden om een keer een Interrail ticket te kopen en door Europa te reizen.

En tenslotte, heb je muziek, film, serie tips? Tip: neem een Prime Video abonnement. Ander soort aanbod dan Netflix en hele fijne ‘’weg-kijk’’ series! Aanrader: The Man in The High Castle. Spannend, heftig maar vooral heel erg cool!