WIJ SPRAKEN MET: DOCENT BAS JACOBS

'Volgens mij is praktijkkennis een van de grootste motivatoren voor studenten.'

Wie is bas jacobs?

Ik ben Bas, 33 jaar oud en woon in Amsterdam-West. Geboren en getogen Brabander, maar sinds een jaar of dertien in Amsterdam woonachtig. Daar woon ik samen met mijn vriendin Emily met wie ik aanstaande september ga trouwen. Ik werk bij de HvA als docent Social Work, Welzijn en samenleving jaar 2, en heb daar heel veel plezier in. In mijn vrije tijd ben ik graag buiten, het liefst op het strand om te surfen. Dat is een grote hobby van me. Daarnaast tennis en voetbal ik graag en kan ik niet wachten om weer met vrienden op terrasjes in Amsterdam een lekker biertje te drinken. Hoe lang werk je al op de HvA? Ik werk nu 5 jaar bij de HvA waarbij ik dit de eerste periode combineerde met een andere baan. Dat beviel me erg goed, maar begon tegelijkertijd ook soms wat zwaar te worden. Binnen de HvA heb ik eerst vier jaar in, voornamelijk de propedeuse, van de opleiding CMV gewerkt. Een hele toffe relatief kleine opleiding met fijne studenten en collega’s. Sinds dit jaar ben ik werkzaam bij de opleiding Social Work. Dat was in het begin wel even wennen, maar ik moet zeggen dat ik me er nu volledig vertrouwd voel. Wederom een fijn slag studenten en docenten die elke dag bezig zijn om een nieuwe mooie opleiding neer te zetten. Waarom ben je Social Work docent geworden? Voordat ik bij de HvA kwam werkte ik 5 jaar voor een grote commerciële dienstverlener. Binnen dat bedrijf was ik verantwoordelijk voor allerlei sociale contracten en verplichtingen. Dat vond ik een hele mooie tijd waarin ik veel heb geleerd. Toch was ik de cultuur tegen het einde wat beu. Een pak en leaseauto passen niet bij mij. Tegelijkertijd werd ik door iemand van de HvA die ik kende benaderd of ik niet een kleine klus zou willen doen. Het leek mij eigenlijk vanaf moment één heel tof en een mooi experiment om te kijken of het onderwijs mij beter zou liggen. Nou, dat bleek. Ik ben er niet meer weggegaan! Werk je ook in het veld? Zo ja, waar? Zo nee, mis je dat? Ja en nee. Ik werk op het moment niet voor een andere organisatie, maar ben wel al 2,5 jaar bezig met mijn master Urban Management. In deze master haal ik heel veel relevante en interessante stof die ik eigenlijk dagelijks ook inzet bij Social Work of de manier waarop ik studenten begeleid. Ik ben nu bezig met mijn scriptie dus ik hoop dat de laatste drie maanden zijn ingezet. Overigens wil ik na deze scriptie wel weer deels het werkveld in. Volgens mij is praktijkkennis een van de grootste motivatoren voor studenten. Wat vind je het mooist aan docent zijn? Gewoon dagelijks met jonge toffe mensen van en met elkaar leren. In het HBO-onderwijs leer ik namelijk ook zelf veel van mijn studenten. Maar ook de coachgesprekken, het gevoel hebben dat je iemand een beetje verder op weg kan helpen. En uiteraard lekker met elkaar lachen, af en toe slap ouwehoeren en daarna nog een biertje bij Fest drinken.

Wanneer wist jij zelf dat je in het sociaal werk wilde werken? Wat was een sleutelmoment? Nou, ik had niet per se een eureka moment waarin ik dacht; dit moet en zal ik worden. Ik had na mijn middelbare school een paar tussenjaren genomen en een wereldreis gemaakt. Tijdens die reis had ik bedacht dat ik het toch wilde proberen om te studeren. Ik had daarbij al wel een sociale richting in mijn hoofd, maar eenmaal thuis ben ik letterlijk met mijn moeder achter een PC gaan zitten en hebben we alle sociale opleiding uitgeplozen. Daar kwam CMV uit. Destijds voor mij een mooie mix van sociaal maatschappelijk werk met een cultureel randje. Was een goede keuze!

Het is een heftig jaar geweest. Wat zou je tegen jouw/alle studenten willen zeggen? Vooral dat ik ze bewonder. Om hun volharding, hun doorzettingsvermogen. Omdat ik zelf ook nog studeer weet ik een beetje hoe het onderwijs achter een schermpje is. Nou, dat is gewoon lastig en op sommige momenten erg demotiverend. Ik kan dus alleen maar dikke vette bewondering hebben voor alle studenten die dit vol weten te houden. Gelukkig komt er steeds meer perspectief op allerlei versoepelingen. De aanhouder heeft in dit geval echt gewonnen!

En nu nog wat random vragen om je nog beter te leren kennen!

Hoe ziet jouw perfecte dag eruit?

Om een uurtje of 9 wakker worden in een tentje aan de Franse of Portugese kust. Rustig een bakje yoghurt met fruit eten om vervolgens lekker een paar uur te gaan surfen. s' Middags een boekje lezen, balletje trappen. Einde van de middag weer de zee in voor een laatste sessie om vervolgens de barbecue aan te steken, biertje open te trekken en lekker met vrienden de hele avond te blijven zitten.

Wat is de mooiste plek die je ooit hebt bezocht?

Rio de Janeiro!

Wat is het meest afgespeelde nummer in jouw playlist?

Het album ‘Based on a true story’ van de band Fat Freddy’s Drop.

En tenslotte, heb je muziek, film, serie tips? Ik zag toevallig gisteravond de documentaire ‘Banksy most wanted’ over de straatkunstenaar Banksy. Een aanradertje!