FILM THEMA'S BESPREEKBAAR MAKEN

In deze toolkit zet je film in als middel om thema’s op een creatieve en actieve manier bespreekbaar te maken. Je visualiseert een thema door middel van metaforen. Je zoekt naar beelden die symbool staan voor thema’s zoals eenzaamheid, depressie, ADHD of social media verslaving. Voeten die onrustig heen en weer schieten of zenuwachtige bewegende vingers kunnen bijvoorbeeld metaforen zijn voor ADHD. Een bekertje op een tafel kan een symbool zijn voor eenzaamheid.

Met beelden kun je fundamentele gevoelens aankaarten bij moeilijk bespreekbare onderwerpen. Met een lichtere, spontane en soms zelfs grappige invalshoek. Door het gezamenlijk terugkoppelen en kijken naar de beelden, wordt het onderwerp bespreekbaar gemaakt en ontstaat er een actieve verbinding in de groep.

Door observerend te kijken en te zoeken naar voorbeelden bij een thema, krijgt de omgeving of gefilmde voorwerpen, een nieuwe betekenis. Je kijkt op een aandachtige en op een nieuwe manier naar je omgeving.

VOOR WIE?

Ook deelnemers die minder verbaal zijn, kunnen met beeld communiceren. Mensen zijn erg gewend om met hun mobiel in de weer te zijn. Een filmopdracht met je mobiel is een toegankelijk manier om deze op een andere manier te gebruiken. Pas het thema aan afhankelijk van de doelgroep.

WAAROM?

Door het maken van filmbeelden maak je onderwerpen op een andere manier bespreekbaar Deelnemers kunnen zo hun verhaal delen met de groep. De deelnemers kiezen daarbij zelf of ze de diepte in willen gaan met persoonlijke voorbeelden, of het meer algemeen willen houden.

WAAR?

Een lokaal of plek waar eerst gezamenlijk uitleg gegeven wordt, en van waaruit iedereen in het gebouw of lokaal kan rondlopen. Alle deelnemers hebben een mobiel met filmfunctie nodig. Voor het gezamenlijk terugkijken is een smart tv/digibord nodig; met een kleine groep kan een laptop volstaan.

STAPPEN

1) Ga in duo’s op zoek naar beelden die passen bij het gekozen thema, bijvoorbeeld: eenzaamheid, depressie, ADHD, social media verslaving of een zelfgekozen thema.

2) Zoek naar metaforen, objecten, beelden bewegingen, die symbool staan voor je thema.

3) Maak 5 tot 10 beelden. Het is video, dus beweging mag.

4) Je krijgt hiervoor 10 minuten (afhankelijk van de duur van de workshop)

5) Bij terugkomst sturen de deelnemers via WhatsApp of e-mail hun beelden.

6) Laat deze beelden op een groot scherm zien, bijvoorbeeld via whatsappweb.

7) Bespreek de beelden eerst gezamenlijk: herkennen de anderen de thema’s? Vraag daarna aan de duo’s waarom ze deze beelden hebben gemaakt. Hebben ze zelf ervaring met het thema?

8) Wanneer alle beelden bekeken zijn, sluit je af met een ronde: Hoe was het om op deze manier over het onderwerp na te denken?

TIPS

Aandachtig kijken Door met film aan de slag te gaan, laat je deelnemers op een observerende manier naar de omgeving kijken. Voorwerpen, dagelijkse handelingen, zaken die we voor lief nemen, krijgen een andere betekenis door ze als metafoor te zien voor de besproken thema’s. Het is belangrijk dat de deelnemers aandacht hebben voor het maken van een beeld, hoe ziet het kader eruit, is het een mooi plaatje? Aandachtig kijken in plaats van ‘zomaar’ iets filmen. Praktisch Let bij het filmen met je mobiel op: - camera horizontaal en stilhouden - hele rustige bewegingen maken - geen eindeloze shots, maar een gekozen en gericht beeld maken (minstens 4 rustige tellen) - niet tegen het licht in filmen, maar met licht in je rug op je onderwerp - niet inzoomen, maar dichterbij je onderwerp komen - wanneer geluid erop moet komen, dichtbij opnemen