IMPROVISEREN KUN JE LEREN

Improvisatietheater biedt mensen bij uitstek de mogelijkheid hun eigen inbreng op geheel eigen wijze in beeld te brengen. Dit kan met woorden, maar ook met bewegingen, mimiek of door juist helemaal niks te doen en daarmee je twijfels rondom een onderwerp te laten zien. Door je spel en handelingen te delen met anderen ontstaat de mogelijkheid tot gesprek en wederzijds leren. De Improviseren kan je leren! tool is ontwikkelend door een SPH alumni voor haar beroepsvraagstuk en is daarmee een voorbeeld van hoe je improvisatietheater kan gebruiken in onderzoek en hoe dit kan resulteren in een beroepsproduct.

Improvisatie biedt de mogelijkheid je eigen normen, waarden en ideeën te ontdekken en te delen. Als je werkt met mensen die je goed kent en waar je je vertrouwd bij voelt, kun je je handelingsrepertoire uitbreiden.

VOOR WIE?

De tool wordt vooral ingezet bij mensen met een vorm van autisme en normale en hoge intelligentie. Maar er zijn zeker mogelijkheden voor andere groepen mensen, met name zij die niet altijd (voldoende) een stem krijgen. Denk hierbij aan mensen met psychosociale kwetsbaarheid (mensen met LVB en/of een GGZ achtergrond), jongeren, ouderen en mensen met een migratie-achtergrond.

WAAROM?

Door de combinatie van de speelsheid van spel, het delen van hetgeen belangrijk voor je is, en nieuwe dingen leren, biedt deze tool mensen een unieke kans om zich te ontwikkelen en bij te dragen aan maatschappelijke zichtbaarheid.

WAAR?

Een locatie met voldoende ruimte om te bewegen en een zekere mate van privacy; denk bijvoorbeeld aan ramen met gordijnen, maar ook de mogelijkheid om hard te praten of muziek te gebruiken. Voldoende stoelen voor alle deelnemers zodat mensen naar elkaar kunnen kijken als een stukje spel gespeeld wordt maar ook om tussendoor even te kunnen pauzeren of met elkaar in gesprek te gaan. De ruimte moet er uitnodigend uitzien; schoon en opgeruimd, zodat de deelnemers zich welkom en gewaardeerd voelen.

STAPPEN

1) Kennismaking

2) Creativiteit en onderzoek doen

3) Bespreken wat de tool Improviseren Kan je Leren! inhoudt

4) Improvisatie oefeningen

TIPS

· bereid je goed voor; · neem ruim de tijd om veiligheid en vertrouwdheid in de groep te creëren; · voel je comfortabel in je eigen rol als facilitator; · doe vooral zelf veel mee.